Nieuwjaarsvegen: zó maken gemeenten hun straten vuurwerkafvalvrij

Delen

Elk jaar liggen er na Oudjaar miljoenen kilo's vuurwerkafval op straat. Deze vuurwerkresten zijn schadelijk voor het milieu. Daarom is het belangrijk dat we ze samen opruimen. Zo zorgen we niet alleen voor schone buurten maar ook voor een betere sfeer. Daarom sporen veel gemeenten hun inwoners aan om mee te doen aan Nieuwjaarsvegen: een schoonmaakactie waarbij men op 1 januari samen straten vuurwerkafvalvrij maakt.

Landelijke actie

Drie jaar geleden werd het jaarlijkse initiatief ‘Nieuwjaarsvegen’ voor het eerst geïntroduceerd door NederlandSchoon. Sindsdien pakken steeds meer buurtbewoners massaal de bezem op om de straten op Nieuwjaarsdag vuurwerkafvalvrij te maken. Hierdoor is Nieuwjaarsvegen uitgegroeid tot een groot succes en wordt de actie inmiddels door meer dan 140 gemeenten omarmd.

Op eigen benen

Het moment is aangebroken om het initiatief op eigen benen te laten staan. Dit betekent dat de ondersteuning met vuurwerkafvalzakken komt te vervallen. We juichen wel alle activiteiten om buurten vuurwerkafvalvrij te maken toe en besteden via onze social media kanalen aandacht aan schoonmaakacties rond de jaarwisseling. 

Waar gaan jullie vegen?

Organiseren jullie dit jaar een Nieuwjaarsveegactie vanuit de gemeente? Meld hem dan aan op supportervanschoon.nl. Zo zien alle inwoners via ‘Acties in de buurt’ direct dat er een Nieuwjaarsvegenactie gehouden wordt.

Spoor inwoners aan om zelf een Nieuwjaarsveegactie te organiseren en vraag ze hun actie aan te melden op supportervanschoon.nl. 

Meld een actie aan

#Nieuwjaarsvegen

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien hoe Nieuwjaarsvegen in jullie gemeente verloopt. Deel foto’s en filmpjes met ons via Facebook en Twitter met de hashtag #Nieuwjaarsvegen. Wie weet verschijnt jullie verhaal op onze website.

Zit jouw gemeente niet op sociale media en wil je toch je verhaal delen? Stuur het dan naar info@nederlandschoon.nl