Betrokken bij het park: Zó houden bezoekers hun favoriete park schoon

Delen

Nederlanders zijn fanatieke parkbezoekers, zo blijkt uit onderzoek van Nederland Schoon. We zijn gek op onze parken. Sommige mensen helpen zelfs hun park schoon houden. Hoe ze dat doen lees je hieronder, in twee inspirerende verhalen.

Wilhelminapark Utrecht

Wilhelminapark, Utrecht

Hanny Sliepen zet zich al jaren in voor een schoner Wilhelminapark en met resultaat: “We gaan één keer in de twee weken met vier scholieren uit groep 5 door het park. Deze zogenaamde park rangers krijgen natuureducatie van ons, helpen met het opruimen van het meest opvallende zwerfafval en zien daardoor meteen hoe het niet moet. Je ziet dat die kinderen het echt leuk vinden om in het park bezig te zijn en er ook iets van leren."

"Het park betekent veel voor de regio; we organiseerden een inloopavond waaruit bleek dat iedereen fan is van het park, maar het alleen niet zo schoon vonden. Daarom organiseerden we daarna een schoonmaakavond vanuit de beheergroep van het park, waar dan ook veel vrijwilligers op komen. Zo merk je dat het echt begint te leven in de buurt en dat is goed, want men moet zich meer bewust van schoon zijn."

Dakpark Rotterdam

Dakpark, Rotterdam

“Elke woensdagavond is er een Groen Groep, die op die avonden tuiniert en er ook zorg voor draagt dat het opgeruimd is. Daarbij zijn er toezichthouders vanuit de gemeente en vanuit de Vrienden van het Dakpark, die mensen aanspreken op het schoonhouden van het park. Daardoor zorgen we niet alleen dat het schoon wordt, maar proberen we ook te voorkomen dat het vies wordt. We hebben dit park eigenlijk cadeau gekregen, dus moet je het ook zo behandelen,"vertelt Annemieke Westerink van 'Vrienden van het Dakpark'.

"Een van de buurtbewoners zei laatst op z'n Rotterdams: ‘Ik wil gewoon met mijn reet in het gras kunnen zitten. Dan moet het schoon zijn!’ Het Dakpark is een fijne plek om te zijn, een unieke plek waar mensen samenwerken aan het park in de wijk. En juist in die eerste fase, waarin we alles ontwikkelen, zorgt dat voor erg veel betrokkenheid en verbinding; een mooie, positieve ontwikkeling in een lastige wijk. ”