De Warande en Sonsbeekpark blijven schoon door goed beheer

Delen

Het schoon houden van een park heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. Hoe doen parken die bekend staan als 'Lekker Park' het? En met wie? Lees hier twee inspirerende voorbeelden van parken schoonmaken en houden vanuit de optiek van parkbeheerders en gemeenten.

De Warande, Helmond

“In ons park is een mooi podium dat in het water is gesitueerd, waar vaak concerten en andere kleinschalige evenementen worden georganiseerd. Het is echt een happening, waar mensen massaal op afkomen; een feest voor het hele gezin. Dan is het fijn om te zien dat iedereen het daarna schoon achterlaat en daar zelf ook de moeite voor neemt om het verzorgd achter te laten".

"Natuurlijk zet de gemeente zich in voor een schoon Warande en wordt het natuurgebied in het park door ons verzorgd, maar het gevoel dat schoon er toe doet leeft ook bij de bewoners. Je merkt dan ook dat het park zelf schoon blijft en er steeds meer initiatieven ontstaan om dat te bereiken. Zo komt het in feite van beide kanten, vanuit de gemeente en vanuit de bezoekers. Schoon houdt schoon”, aldus Jeroen van Helmond, manager Afval & Reiniging Gemeente Helmond.

Sonsbeekpark, Arnhem

“Het park is voor veel mensen een verlengde van de eigen leefruimte. Ze zitten niet in hun tuin, maar ze ontmoeten bekenden en onbekenden in het park. Er rijden dagelijks dan ook talloze mobiele eetkraampjes en pizzakoeriers het park in. Het werkt twee kanten op: de bezoeker moet zien dat de beheerder het schoon houdt, dus rijden we ’s avonds langs om de pizzadozen op te ruimen en vuil in te zamelen. Je geeft dan het goede voorbeeld".

"Tegelijkertijd laten bezoekers netjes het vuilnis achter bij de vuilnisbakken en is er één man die een prikkertje bij ons vroeg en daarmee dagelijks het park schoon prikt. Ook de jongeren krijgen door dat ze het park schoon moeten houden, het is namelijk ook hun plek. Ik vind het dan belangrijk om contact met ze te houden. Ik ben als beheerder van het park zelfs toegevoegd aan de Facebook groep ‘Sonsbeek Chillings," vertelt Jeroen Glissenaar, beheerder monumentale parken Arnhem.