Zó zorg je voor een schoon stationsplein op Koningsdag

Delen

Koningsdag is een evenement dat veel zwerfafval oplevert, met name stationspleinen raken erg vervuild. Maar het kan anders. Bekijk hieronder voorbeelden van wat werkt voor een schone Koningsdag.

  • Afvaleilanden langs looproutes voor een schoon stationsplein.
  • Posters met een duidelijke schoonboodschap trekken aandacht voor schoon.
  • Zichtbaar schoonmaken stimuleert schoon gedrag onder bezoekers.
  • En afval dat niet in de afvalbakken belandt wordt keurig opgeruimd.
  • Het wordt een écht Koningsdag feestje van met een passende (social media) actie.
  • Zó wordt netjes je afval weggooien heel vanzelfsprekend.

In de afgelopen jaren heeft Nederland Schoon samengewerkt met de NS en verschillende gemeenten om stationspleinen schoon te maken en houden op Koningsdag. Hieruit blijkt dat je met een paar eenvoudige ingrepen al goede resultaten boekt. Door stationspleinen in te richten met speciale afvaleilanden en afvalposters die bezoekers overhalen hun afval netjes op de daarvoor aangewezen punten weg te gooien kom je al heel ver. De Koningsdagacties in Breda (2015 / 2016) en Amsterdam (2014 - 2016) pakten dermate goed uit dat de gemeenten de basisaanpak hebben overgenomen. 

De basisaanpak

Afvaleilanden

Afvaleiland Koningsdag

Zet afvaleilanden neer met borden die feestvierders aansporen tot schoon gedrag. Zorg dat de bakken tussentijds geleegd worden.

Zichtbaar schoonmaken

Zichtbaar schoonmaken door schoonmaakteam

Zet schoonmaakteams in om zichtbaar schoon te maken. Zien schoonmaken, doet schoonmaken. 

Supporter van Schoon fotobord voor Koningsdag.

Feestelijke actie


Een ludieke actie op Koningsdag helpt. In Amsterdam en Breda is in het verleden een fotobord waarmee mensen op de foto konden als Willem-Alexander en Máxima. Op het bord stond ook een duidelijke schoonboodschap. "Wij zijn Supporter van Schoon". Door de foto te delen via Facebook, Twitter of Instagram met #supporterschoon maakten mensen kans op een 'Koningsmaal'. De leukste foto's zijn gedeeld op de Supporter van Schoon Facebook-pagina.


 

Kijken: Koningsdag op Amsterdam CS

Kijk voor een impressie van een Koningsdagactie kun je het onderstaande filmpje over Koningsdag op het stationsplein van Amsterdam Centraal.

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen