Armand van de Laar: “Zwerfafval aanpakken begint bij waarom”

Delen

Rijswijks wethouder Armand van de Laar (Ruimte en Economische Zaken) heeft een volle portefeuille. Zwerfafval voorkomen en bestrijden is een van zijn dossiers. Je zou denken dat hij hierdoor hele dagen achter zijn bureau doorbrengt. Integendeel, zijn reputatie als bevlogen wethouder met hart voor schoon streeft hem vooruit.

Op zoek naar oplossingen voor een schoner Rijswijk, trekt hij graag zijn stad in. “Vroeger werkte ik als strategisch adviseur, dan ben je vaak op pad. In mijn huidige baan zit dat minder. Afval is een dankbaar onderwerp als je met je voeten in de modder wilt staan. Om een beter idee te krijgen van hoe we het in Rijswijk kunnen aanpakken ben ik eropuit gegaan. Ik wil weten wat mensen belangrijk vinden, waarom ze zich inzetten om zwerfafval te voorkomen en bestrijden. Normaal ga ik eens in de zes weken langs bij de mensen van de afvalinzameling. Uit die gesprekken haal ik veel zingeving. Deze, veelal mannen, zitten vaak meer dan 20 jaar in het vak. Ze kennen de stad door en door en zijn zó trots op wat ze doen. In hoeveel banen vind je dat?” vraagt Armand.

Kracht en enthousiasme

Het verhaal van de wethouder zie je terug in de publiekscampagne ‘Samen houden we Rijswijk schoon’. De Helden van Rijswijk – actieve inwoners, ondernemers, schoonmakers en handhavers - hebben hierin een prominente plaats. “Wij willen als gemeente niet zenden. Schoon gedrag komt voort uit intrinsieke motivatie. Buurten worden schoner door cohesie en sociale controle. Niet omdat de gemeente zegt dat je moet opruimen. En schoon is een breed gedragen onderwerp. Veel mensen zijn welwillend. Ze ruimen zwerfafval op en doen een beroep op hun gemeente omdat ze een schone omgeving belangrijk vinden. Voor hun eigen gevoel van welzijn of omdat ze begaan zijn met het milieu en dieren. Dat moet je als gemeente niet opvatten als kritiek. Deze mensen moet je koesteren, daar zit zoveel kracht en enthousiasme in.”

Elkaar inspireren

 
“De World Cleanup Day grijpen we bijvoorbeeld aan om inwoners bewust te maken van de impact van zwerfafval op hun leefomgeving. En met een activiteit als de Afvalrace planten we bij basisscholieren een zaadje voor later. Vrijwilligers proberen we zoveel mogelijk in het zonnetje te zetten. Uiteindelijk wil je een gemeente waarin iedereen zich veilig en trots voelt en met plezier woont. Waar het niet eng is om elkaar aan te spreken op zwerfafval. In coronatijd kun je natuurlijk niet zomaar bij mensen langs of ergens een startschot geven. Daarom proberen we nu zoveel mogelijk digitaal te inspireren. We laten Rijswijkers vooral zelf het verhaal doen. Hoe interessant is het nou als ik met m’n stropdas om in beeld kom?” 

Aandacht voor de gemeenschap

 
Zijn visie op het realiseren van een schone stad lijkt een erfenis van zijn studententijd in Amerika. Een land waar ‘community’ de mantra lijkt voor verandering en vooruitgang. Wat hem vooral is bijgebleven is een ervaring op Harvard. “Een enorm prestigieuze omgeving. Ze vertellen je dat je daar bent om een baan te creëren. En dat zij de oplossingen voor de toekomst bedenken. Tweehonderd meter verderop ligt een plein vol zwervers. Die blindheid voor een probleem dichtbij vind ik moreel verwerpelijk. Kijkend naar een schone leefomgeving, een heel down-to-earth onderwerp… Dat los je niet op met futuristische plannen of een stad vol slimme robots. Je vraagt eerst wat mensen belangrijk vinden en wat hen motiveert om hun omgeving schoon te houden.”