Trouwe Supporters: Voetbalvereniging Veere scoort met schoon

Delen

Voetbalvereniging Veere uit Zeeland is onofficieel al vier jaar Supporter van Schoon. Daarmee zijn ze onze trouwste Supporters. Adriaan Langebeeke is elftalbegeleider en vertelt hoe ze hun club schoon houden.

  • De dames van VV Veere. Wat een topteam.
  • Bij de entree van de kantine kun je bijna van de grond eten.
  • Bij zo'n sportveld krijg je wel zin om een balletje te trappen.
  • Of te scoren in een spannende wedstrijd. Wat een mooie banier.
  • Leuk clubshirt ook...
  • Met zo'n spandoek houd je niet alleen zwerfvuil maar ook voetballen uit je doel.
  • De bal erin trappen doen ze bij het team zonder spandoek.

 “We vragen de elftalbegeleiders om na elke wedstrijd een rondje langs het veld te lopen.”

Adriaan Langebeeke | Elftalbegeleider VV Veere

Bewust van Schoon

"Wij werden ons bewust van het belang van schoon door kleine ergernissen. De weg naar onze vereniging zag er vaak rommelig uit. Er lagen veel lege blikjes energydrink en ander afval. Ik wilde dit met de club graag aanpakken. Op een dag dat de training niet door kon gaan door te natte velden, besloot ik met mijn team het afval rond het park aan te pakken. Toen wees een lid van onze club me op de Supporter van Schoon beweging. Dat vonden we interessant. Sindsdien organiseren we elk jaar iets op het gebied van schoon."

"De motivatie is belangrijk, veel jongeren en ouderen vinden het een ver van mijn bed actie. Het werkt wel om teams een keer mee te laten doen met de actie. Je merkt dat zij daarna nog lange tijd alert zijn op zwerfafval en meer rekening houden met hun eigen afval."

Dit doet VV Veere

"Het hele jaar door zorgen vrijwilligers ervoor dat het voetbalpark er goed uitziet. Op de dinsdagen wordt het park nagelopen op rondslingerend zwerfafval en worden de vuilnisbakken geleegd. Verder vragen we de elftalbegeleiders om na wedstrijden een rondje langs het veld te lopen en zwerfafval op te ruimen."

Landelijke Opschoondag

"Tijdens de Landelijke Opschoondag maken we de hele omgeving schoon. We maken dan een rondje tussen de Vrouwenpolder en Veere. Afgelopen voorjaar hebben we ons laten droppen door een busje en zijn we met vuilniszakken en prikkers terug naar de club gelopen."

Top tip

"Wij zorgen altijd voor genoeg vuilnisbakken rond de velden zodat het niet veel moeite kost om je troep netjes weg te gooien. Rond het hoofdveld hebben we tien bakken staan, bij de overige velden minimaal twee."

Het effect van schoon

"Positief! Inwoners van Veere en voorbijgangers zijn positief en zelfs Omroep Zeeland kwam langs om te kijken. We zijn afgelopen jaar door het Waterschap beloond met een BBQ voor ons werk van de afgelopen jaren. Op de opschoondagen verzorgt de gemeente Veere altijd friet, snacks en fris na afloop in de kantine."