Zó pakt Leeuwarden zwerfafval aan: "We maken iedereen eigenaar"

Delen

Als het om schoon gaat, legt Leeuwarden de lat hoog en verdeelt de verantwoordelijkheid. Een grote ambitie kun je alleen samen halen. Wethouder Herwil van Gelder vertelt hoe het Friese begrip mienskip ook in de aanpak van zwerfafval een sleutelrol speelt.

“De hele provincie heeft zich verenigd in de ambitie van een 100% zwerfafvalvrij Friesland. Van Ameland tot Weststellingwerf: alle 18 gemeenten doen mee met deze unieke aanpak. In Leeuwarden staat dit onderwerp al jaren op de kaart met een duidelijk doel. We willen de schoonste 100.000-plus-gemeente van Nederland worden. Dat kan alleen door de verantwoordelijkheid voor een schone leefomgeving te delen met de hele gemeenschap. Gelukkig is de gemeenschapszin in Friesland groot: mienskip is een begrip. We maken bewoners, bedrijven, scholen en verenigingen graag zo veel mogelijk eigenaar van hun eigen omgeving.”   

Faciliteren, stimuleren en belonen


“We doen dat bijvoorbeeld door buurtinitiatieven te faciliteren en te stimuleren. En te belonen: we reikten onlangs voor de negende keer de Gouden Grijpers uit.

De vindingrijkheid van evenementenorganisaties boren we aan met een jaarlijkse prijs voor het schoonste evenement. Via monitoring houden we een vinger aan de pols. We zien dat Leeuwarden steeds schoner wordt. Straks kunnen we ons met heel Friesland meten en leren hoe we ons doel nog beter kunnen bereiken. Nederland Schoon helpt ons in die ambitie door kennis, materialen en middelen aan te reiken die echt effect hebben.”

Ook aan de slag?

Wil je ook meer werk maken van zwerfafval? Op een manier die echt effect heeft, precies past bij uw gemeente en bekostigd kan worden uit de Zwerfafvalvergoeding? Neem vrijblijvend contact op met een van onze regiomanagers.