Gedragsbeïnvloeding op het ROC: Zó blijft het Willem I College schoon

Delen

Hoe beïnvloed je het gedrag van leerlingen zodanig dat je scholencomplex zwerfvuil-vrij blijft? Voor die vraag stond het Koning Willem I College in Den Bosch. Voor een passende oplossing klopten ze aan bij Nederland Schoon.

  • De testlocatie: het Koning Willem I College in Den Bosch
  • De beginsituatie. Deze plek nodigt niet uit om even lekker te gaan zitten.
  • Een glanzend oppervlak laat je minder snel vies achter.
  • Herinneren aan goed gedrag, op het goede moment en op de goede plek helpt.
  • Mensen zijn sterk geneigd gedrag te kopieren van iemand die ze succesvol vinden.
  • Zeg nou zelf. Hier sta je toch een stuk liever buiten?

Het regionaal opleidingscentrum had alles al geprobeerd, van de inzet van extra conciërges tot ludieke acties. Na een gesprek met Nederland Schoon over gedragsbeïnvloeding startte er onder leiding van Novi Mores een onderzoek naar de mogelijkheden om het onbewuste gedrag van leerlingen te beïnvloeden.

Diverse ingrepen

Het onderzoek werd op drie verschillende pleinen van het onderwijscomplex uitgevoerd. Eén plein bleef in de oude staat zodat deze vergeleken kon worden met pleinen waar wel aanpassingen gedaan werden. Denk aan het ophangen van posters met de tekst: “Gooi alsjeblieft je sigarettenpeuk in de asbak”, het aanbrengen van glanzend folie op statafels en zichtbaar reinigen met een zuigkar met foto’s van Rob Geus tijdens pauzes.

Positief effect

De toegepaste methoden hadden een positief effect op het gedrag van de leerlingen; ze gooiden beduidend minder afval op de grond. En het zichtbaar reinigen tijdens de pauzes had niet alleen een positieve uitwerking op het gedrag, maar werd ook als prettig ervaren. Het Koning Willem I College past alle methoden nu structureel toe.

Meer weten of meedoen?

Wil je meer weten over het onderzoek op het Koning Willem I of onderzoek uit laten voeren op jouw ROC? Neem dan contact op met Henk Klein Teeselink bij Nederland Schoon.