“Dubbele winst voor bedrijven die zich inzetten tegen zwerfafval”

Delen

Een grote opschoonactie rondom het gemeentehuis. Daarmee trapte gemeente Schouwen-Duiveland ruim een half jaar geleden een Afvalestafette af, die tot op heden voortduurt. Gerichte acties van betrokken Zeeuwse ondernemers leiden nu tot structureel schonere straten en merkbaar meer bewustzijn. Wethouder Ankie Smit over het sneeuwbaleffect in Zierikzee.

“We startten de Afvalestafette in mei met als doel: meer bewustzijn creëren bij bedrijven in onze gemeente over zwerfafval. Dat deden we met een opschoonactie van onze eigen ambtenaren, om vanaf daar het stokje over te dragen aan de ondernemers in de buurt. Nederland Schoon zorgde voor de opschoonmaterialen en dacht mee over de communicatie. De boodschap: door als bedrijf in actie te komen voor een schone straat, zorg je voor meer betrokkenheid bij het onderwerp zwerfafval. Niet alleen bij de deelnemers aan het opruimrondje zelf, maar ook bij iedereen die erover hoort. Een Afvalestafette is opruimen, inspireren en educatie in één.”

 

"De bedrijvenestafette stelt ons in staat meer duurzaamheid te integreren in onze dagelijkse bedrijfsvoering en werkzaamheden. We kunnen medewerkers actief betrekken, en het samenwerken aan een zichtbaar resultaat werkt ook erg motiverend. "

Gerlof van Hoek | leider MVO & duurzaamheid Zeelandia

Meerdere stokjes

“De bedrijven in onze gemeente snappen heel goed dat het bijdragen aan een schone omgeving dubbele winst oplevert. Door structureel afval op te ruimen – zowel van hunzelf als van bezoekers – leveren ze een positieve bijdrage aan het milieu en aan buurt. Bovendien straalt de inzet af op wie ze als bedrijf zijn: ze laten zien dat ze maatschappelijk betrokken zijn en dat ze zich graag inzetten voor een schone leefomgeving. Het is mooi om te zien dat er, in plaats van één stokje, vaak meerdere stokjes overgedragen. Onze ambitie voor volgend jaar is dan ook: verbreding. In 2020 maken we onder meer gebruik van de monitoring-module uit het Gemeenteprogramma Zwerfafval, waarmee we het effect van de inspanningen kunnen meten. En met de Afvalestafette willen we het hele eiland over.”

 

"Ik was blij verrast toen ik de Afvalestafette van de gemeente voorbij zag komen. Mijn werkgever wilde de estafette graag ondersteunen en collega’s wilden meteen helpen – geweldig. We hebben afval geruimd bij een busstation, een carpoolplaats en langs een aantal drukke wegen. Syntess trakteerde na afloop op een heerlijk lunchpakket. Een succes!” "

Michel van den Bos | Syntess Software

Ook aan de slag?

Werk je aan het voorkomen en bestrijden van zwerfafval in jouw gemeente én wil je je zwerfafvalaanpak aanscherpen met interventies die écht werken? Bekijk dan ons aanbod binnen het Gemeenteprogramma Zwerfafval