Goed idee: Aanvullende monitoring voor je winkelgebied(en)

Delen

Als je aan de slag wilt met schoon in je winkelgebied is het goed om te weten wat de staat van het gebied is. Uit het onderzoek voor de Schoonste Winkelgebied Verkiezing krijg je al een goede, globale indruk. Dit is echter een momentopname, de onderzoeken worden immers alleen in de zomer uitgevoerd. Voor meer diepgang en consistentie is aanvullende monitoring een goed idee.

Met aanvullende monitoring krijg je een meer inzicht in bijvoorbeeld de vervuilingssnelheid, hotspots, oorzaken en de gevolgen van zwerfafval in je winkelgebied. Dit is altijd een maatwerktraject. De monitoring moet aansluiten op de specifieke situatie in het winkelgebied en de doelen die je voor ogen hebt. Onderstaand lichten we twee cases uit van gemeenten die uitleggen waarom zij kiezen voor aanvullende monitoring en wat het oplevert. 

Groningen: Consistentie & kwaliteit

Enquête in winkelcentrum voor Schoonste Winkelgebied VerkiezingDe Gemeente Groningen heeft voorjaars- en najaarsmetingen toegevoegd aan de (zomer)meting van de Verkiezing. Deze metingen worden uitgevoerd door ABR, hetzelfde onderzoeksbureau wat de metingen voor NederlandSchoon verzorgt. Op deze manier is Groningen verzekerd van consistentie en kwaliteit in meting en rapportage.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze case? Lees dan het artikel 'Doorlopende monitoring winkelgebieden helpt bij aanpak zwerfafval'.
 

"Door de extra monitoring hebben we de patronen omtrent zwerfafval in onze binnenstad kunnen ontdekken. Het bewustzijn is versterkt en we hebben maatregelen op het gebied van schoon kunnen nemen zoals het plaatsen van grotere, opvallende afvalbakken en de focus op zichtbaar  schoonmaken. ABR heeft ons volledig ontzorgd, wat voor mij heel prettig was. Ik heb de opdracht met ze doorgenomen en na uitvoering ontving ik een erg mooi rapport met mooie lay-out en voor iedereen te begrijpen."
Peter Kunst | coördinator Zwerfafval, gemeente Groningen

Oss: Concrete acties

Stukstelling zwerfafval op straat.De gemeente Oss heeft aan Eco-Consult de opdracht verleend om gedurende 1 jaar de schoonheidsgraad van alle winkelgebieden te volgen en hierop advies uit te brengen. Hierdoor kregen de resultaten uit de Verkiezing meer diepgang en konden er concrete acties ondernomen worden.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze case? Lees dan het artikel 'Stofzuiger en bloemetjes tegen zwerfafval in winkelgebieden'.


 

"Geweldig om nu ook te beschikken over objectief onderzoek over zwerfafval in onze winkelgebieden. Dit helpt mij om prioriteiten te stellen en sceptische ondernemers over de streep te trekken om er samen wat aan te doen. Het geeft ook inzicht aan welke knoppen we moeten draaien om de situatie te verbeteren. Mooi ook dat we nu beschikken over een nulmeting. Dit maakt het mogelijk om over een paar jaar te bekijken of onze inzet meetbaar effect heeft gehad"
Nynke Stein | beleidsmedewerker, gemeente Oss
MEER WETEN OVER SCHONE WINKELGEBIEDEN?

De belangrijkste kennis, tools, tips en inspiratie voor winkelgebieden vind je op de Kenniswijzer Zwerfafval.