Rotterdamse ambtenaren houden eigen buurt schoon in coronatijd

Delen

Evelien Boender, medewerker Bestuurs- en Concernondersteuning bij de gemeente Rotterdam, ergerde zich dood als ze een blokje omliep. Overal zwerfafval dat mensen te pas en te onpas achterlieten. Nadat ze in een artikel had gelezen dat de aanpak van zwerfvuil in deze coronatijd een probleem is, bedacht ze een plan. Waarom gaan wij niet zelf vuil prikken nu we toch thuiswerken? Goed idee, vond Stadsbeheer, die vanaf nu afvalknijpers uitdeelt aan collega’s.

‘Nu ik veel thuis zit, wil ik graag wat meer bewegen. Even een blokje om. Ik woon in Pendrecht en overal zie ik zwerfvuil’, vertelt Evelien. ‘Op de Groene Kruisweg gooien mensen van alles uit de auto. Het gaat me steeds meer storen. Daarom dacht ik: waarom gaan collega’s nu ze toch thuiswerken niet vuilprikken tijdens de lunchwandeling of als ze de hond uitlaten? Dan hebben ze lichaamsbeweging én ze helpen Stadsbeheer aan een schone stad. Twee vliegen in één klap.’

Ingrid Verheij, actiedeelnemer & medewerker gemeente Rotterdam

Samen houden we Rotterdam schoon

Stadsbeheer was direct enthousiast over Eveliens idee. Het cluster stimuleert Rotterdammers al om in actie te komen. ‘Dit was een mooie aanleiding om ook collega’s aan te moedigen. Bijna iedereen werkt veel thuis, heeft geen reistijd en maakt misschien wat vaker een wandeling door de buurt. We hoorden van meer collega’s dat het straatvuil hen opeens meer opviel en dat ze wel een handje wilde helpen. Daarom geven we spullen uit. Collega’s bij Stadsbeheer kunnen alle hulp in deze drukke tijd goed gebruiken. We zijn iedereen die wil helpen enorm dankbaar’, vertelt Joop Polfliet, manager Reiniging (Stadsbeheer).

Iedere collega die zwerfvuil wil opruimen kan vanaf nu een ‘Samen houden we Rotterdam schoon-pakket’ ophalen. Hierin zit een afvalknijper, een hesje, handschoenen en vuilniszakken. ‘Gewoon op te halen bij mij in de buurt. Handig!’, zegt Evelien.

Kers op de taart

Evelien is niet de enige collega die zwerfvuil in haar buurt opruimt, inmiddels doen meer dan 100 ambtenaren mee. Waaronder collega Mathieu Lassus (Stadsontwikkeling) doet mee met zijn eigen afvalgrijper. ‘Tijdens de lockdown ben ik aan het opruimwandelen geslagen. Met mijn afvalgrijper ga ik regelmatig op pad, soms samen met mijn drie kinderen; zij hebben een klein formaat grijper. Ik wilde dit al eerder doen, maar ben in actie gekomen toen ik zag dat mensen veel afval achterlaten in en rondom speeltuinen. De bedankjes van andere wandelaars zijn een kers op de taart.’