9 tips voor het schoon houden van je strand

Delen

Zwerfvuil en zwerfpeuken zijn paviljoenhouders en strandbeheerders een doorn in het oog. Het is slecht voor het milieu en daarnaast schrikt het strandbezoekers en badgasten af. Omdat we zomers allemaal zin hebben in een heerlijk dagje aan een schoon strand met leuke mensen hebben wij negen tips voor het schoon houden van je strand op een rijtje gezet.

1. Betrek bezoekers bij het strand

Betrek je bezoekers bij je schone strand. Strandbezoekers kunnen op je strand stemmen via supportervanschoon.nl. Door strandbezoekers op je strand te laten stemmen vergroot je de betrokkenheid bij het strand. De badgasten gaan zich hierdoor schoner gedragen met het gevolg dat er minder zwerfafval ontstaat. Wijs strandgasten op de verkiezing met posters en sociale media uitingen.

2. Stimuleer gastheerschap

Badgasten zullen zich schoner gedragen als ze zich overal welkom voelen door een schone omgeving. Laat alle betrokkenen zich daarom opstellen als gastheer, en bied bezoekers een prettige totaalbeleving vanaf het moment dat ze vanuit de badplaats naar het strand komen. Onthoud daarbij dat een welkomstbord beter werkt dan gebods- of verbodsborden.

3. Werk samen

Het is belangrijk om al in het laagseizoen afspraken te maken over zaken als een schone opgang, het plaatsen en legen van afvalbakken en het uitdelen van afvalzakjes. MyBeach, een strandopgang-concept van Stichting de Noordzee en NederlandSchoon, wijst strandbezoekers erop dat ze op ‘hun’ strand komen en daarom samen met de andere bezoekers zelf verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van het strand.

4. Organiseer schone evenementen

Leg bij de organisatie van evenementen de nadruk op schoon. Hiervoor kun je gebruik maken van het Stappenplan Evenementen en de Gouden Tips voor evenementen.

5. Slim geplaatste afvalbakken

Wijs badgasten erop dat ze een ‘schoon strand' betreden en maak het weggooien van afval en peuken makkelijk. Zorg voor goed zichtbare afvalbakken op logische plekken, zoals bij de parkeerplaatsen, de strandopgangen. Reinig de bakken regelmatig. Zorg ook dat er op drukke momenten voldoende capaciteit is, bijvoorbeeld door tijdig de zakken te wisselen.

6. Maak het je gasten makkelijk

Zorg voor oplossingen die mensen 'op hun handdoek' kunnen gebruiken, zoals afvalzakjes en -tasjes. Zo blijft het strand zo schoon mogelijk, ook op drukke tijdstippen. Zo breng je een schoon strand letterlijk binnen handbereik. Door asbakjes, tafelbakjes, en afvalzakjes te bieden, faciliteer je je gasten en straal je benadruk je het belang van een schoon strand. Een boodschap als "Ben jij ook een supporter van ons schone strand?" op afvalvoorzieningen onderstreept dat belang.

7. Benut de routes naar het strand

Als je niet alleen op het strand, maar ook op alle routes naar het strand al duidelijk laat zien dat je gaat voor een schoon strand, komt de boodschap beter over. Ga na welke route badgasten afleggen. Leg op campings, in hotels, bij het openbaar vervoer, in winkels, bij mobiele verkooppunten, surfscholen en de verhuur van stoelen al de nadruk op een schoon strand. Zorg op deze routes voor voldoende en zichtbare afvalbakken.

8. Promoot je strand

Wijs strandbezoekers op de verkiezing door posters op te hangen.Zo geef je de badgasten een extra stimulans om op het strand te stemmen. En ook al stemmen ze niet, de positieve ‘schone’ boodschap beïnvloedt ze om het strand schoner te houden.

9. Schoon houdt schoon

Ten slotte: een schone omgeving blijft langer schoon. Door steeds schoon, aantrekkelijk en waardevol als norm te communiceren en als uitgangspunt te hanteren, voorkom je dat mensen het beeld krijgen dat het oké is om een rommeltje van het strand te maken.