Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

Zwerfafval: zo pak je het aan

In een schone omgeving is het fijn wonen, werken, leren, sporten en recreëren. Hoe zorgen bedrijven, bewoners, scholen, verenigingen en gemeenten er samen voor dat het schoon is én schoon blijft? Supporter van Schoon biedt de praktische kennis en handvatten om zwerfafval te helpen voorkomen.

Medewerker fastfoodtent Febo schoont omgeving op

Fastfoodlocaties

Een gezamenlijke aanpak door gemeente, ondernemers en gebiedsbeheerders is de sleutel tot succes. Hier lees je hoe je dat aanpakt. Download het plan van aanpak, volg het stappenplan en laat je inspireren door succesvolle cases.

Meer over fastfood

Snoeproutes

Tussen scholen en supermarkten en/of fastfoodrestaurants zie je vaak veel zwerfafval. Dit noemen we een snoeproute. Lees hier hoe je die route het beste schoon kunt houden en het zwerfafval tot 50% kunt verminderen met een effectieve snoeproute-aanpak.

Meer over snoeproutes

Winkelgebieden

In een schoon winkelgebied blijven mensen langer, kopen ze meer en voelen ze zich prettiger. Veel ondernemers, beheerders en gemeenten willen zich dan ook graag inzetten voor een schoon winkelcentrum. Maar hoe precies? Dat lees je hier.

Meer over winkelgebieden

Bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen behoren tot de top vier van meest vervuilde gebieden in Nederland. Dat is voor ondernemers én bezoekers een ergernis. Hoe kom gezamenlijk je tot een schoner bedrijventerrein en hoe zorg je dat het schoon blijft? Lees hier hoe je dat aanpakt met een stappenplan en doe ideeën op met de best practices van andere bedrijventerreinen.

Meer over bedrijventerreinen

Monitoring

Zet jouw gemeente zich in tegen zwerfafval? Een zwerfafvalbeleid heeft alleen zin als je weet wat het effect is. Met een goede monitoring meet je het resultaat van de aanpak. Bovendien signaleer je trends en incidenten. Zo ga je als gemeente efficiënter om met tijd, middelen en geld.

Meer over monitoring

Zwerfafvalvergoeding 2023-2024

Met de Zwerfafvalvergoeding kunnen gemeenten hun extra inzet ter voorkoming en aanpak van zwerfafval voor activiteiten uitgevoerd in 2023-2024 uitvoeren. De vergoeding biedt ruimte voor andere werkwijzen en extra maatregelen voor een schonere openbare ruimte.

Zwerfafvalvergoeding 2023-2024

Parken en recreatie-gebieden aanpak

Het wordt drukker in onze parken en (water-)recreatiegebieden, zeker met mooi weer. Die grote toeloop levert vaak meer zwerfafval op. Hier lees je hoe je als beheerder slim inspeelt op deze piekmomenten en je park, bos of strand schoon houdt.

Meer over parken en recreatiegebieden

Stranden aanpak

Op een schoon strand lig je lekkerder. Een strand zonder afval betekent ook een schonere zee. Het is jammer dat een dagje strand makkelijk zwerfafval oplevert. Maar met de hulp van bezoekers, paviljoenhouders, kustgemeenten en vrijwilligers worden onze stranden steeds schoner.

Meer over stranden

Bijplaatsingen aanpak

Ondergrondse containers zijn een veelgebruikte manier om afval in te zamelen. Maar vaak staan er naast de containers vuilniszakken, dozen en lege flessen. Bijplaatsingen zijn een belangrijke oorzaak van zwerfafval. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

Meer over bijplaatsingen

Evenementen

Schone festivals zijn leuke festivals. Dat vinden niet alleen gasten en omwonenden, maar ook organisatoren zelf. Kijk daarom naar de mogelijkheden om zwerfafval rondom een evenement eenvoudig te verminderen of voorkomen. De belangrijkste punten op een rij.

Meer over evenementen

Afvalvrij bekersysteem

Stel je voor dat het terrein na een succesvol festival níet bezaaid ligt met plastic bekers en dat alle gebruikte bekers tijdens een volgend festival wéér gebruikt worden. Hoe organiseer je dat? Met een een afvalvrij bekersysteem. Lees meer en download het kennisdocument.

Meer over afvalvrij bekersysteem

Inzet afvalbakken

Het klinkt te simpel om waar te zijn: afvalbakken plaatsen tegen zwerfafval. Toch kan door slim plaatsen van afvalbakken de hoeveelheid zwerfafval met maar liefst 50% afnemen. De locatie, het formaat, de kleur en de tekst op de afvalbak spelen een rol. Ook de vormgeving van de bak is belangrijk.

Participatie

Je gemeente of je eigen omgeving schoonhouden? Dat doen we samen. Motiveer daarom niet alleen je collega’s om zich in te zetten, maar ook ondernemingen in de buurt, scholen en buitenschoolse opvangen, sport- en buurtverenigingen en buurtbewoners.

Meer over participatie

Afvalestafette

Doe ook mee met de Afvalestafette. Door samenwerking tussen gemeente en lokale ondernemers ontstaat er verbinding rondom het onderwerp schoon. Je kunt elkaar beter vinden en de winkelgebieden worden schoner. Zó ontstaat er een win-win situatie. Want iedereen geniet van een schoon winkelgebied.

Geef het stokje door

Campagnes

Supporter van Schoon werkt elke dag aan een schone omgeving. Met tips, verhalen van supporters of het delen van kennis. En een paar keer per jaar vragen we extra aandacht voor een onderwerp of actie met een landelijke campagne. De Landelijke Opschoondag is hier het bekendste voorbeeld van.

Meer over campagnes

Voorlichting & educatie

Met de hele klas een opruimactie in de buurt doen: zo’n les vergeet je niet gauw. Kinderen en jongeren die milieuonderwijs hebben gehad, gaan later zorgvuldiger om met de natuur. Daarom zijn natuur- en milieueducatie zo belangrijk. Jong geleerd is immers oud gedaan.

Meer over voorlichting en educatie