Toolkit Schoon Belonen

Gemeenten die met Schoon Belonen starten, zetten de eerste stap met deze toolkit. Ruim 70 gemeenten zijn al actief met Schoon Belonen: met deze zwerfafvalaanpak stimuleer je samenwerking en positieve gedragsbeïnvloeding via een collectief beloningssysteem.

Met de toolkit Schoon Belonen doorloop je handzame stappenplannen, leer je van best practices en bestel je opschoonmaterialen. Zo ontwikkel je een gedegen Schoon Belonen aanpak. De participatie van maatschappelijke organisaties, gezamenlijke opschoonacties en lesmaterialen, dragen bij aan bewustwording en een schone omgeving.

De inhoud

  • Inleidend stappenplan Schoon Belonen: dit plan helpt je in vijf stappen naar een Schoon Belonen werkplan. Download het stappenplan. 
  • Werkbladen: ga zelf aan de slag met de Schoon Belonen aanpak. Met de werkbladen maak je een praktisch werkplan, zorg je voor in- en externe samenwerking en stimuleer je opschoonactiviteiten. De tips en checklists helpen om het proces bestuurlijk en praktisch goed voor de bereiden. Bekijk de werkbladen
  • Schoon Belonen verhalen uit de praktijk: raak online geïnspireerd door ervaren gemeenten en cases over beloningssystemen. Lees de verhalen
  • Factsheets en stappenplannen: geven een overzichtelijk beeld van hoe en waarom belonen werkt. Download de factsheets en stappenplannen 
  • Aanmelden: kan makkelijk online. Nadat je je gemeente hebt aangemeld als deelnemer, ontvang je persoonlijke inloggegevens. Nu kunnen de materialen uit de toolkit worden besteld zoals de speciale Schoon Belonen afvalbakken en communicatiematerialen zoals gepersonaliseerde Schoon Belonen posters. Ook zijn voorbeelden van persberichten en deelnemersovereenkomsten beschikbaar. 

Goed om te weten

Nadat je je gemeente hebt aangemeld als deelnemer, kun je de materialen uit de toolkit zoals de special Schoon Belonen afvalbakken en communicatiematerialen zoals gepersonaliseerde Schoon Belonen posters. Ook zijn er voorbeelden van uitnodigingsbrieven en deelnemersovereenkomsten beschikbaar. We denken graag met je mee over een geschikte aanpak voor jouw gemeente. 

Direct aan de slag?

Je gemeente aanmelden voor Schoon Belonen kost niks. Wil je eerst wat meer weten over de module, neem contact op met een van onze regiomanagers.

Meld je gemeente aan   Neem contact op