Sluit je aan

Wereldwijde opschoonactie

Zaterdag 18 september is het zover: World Cleanup Day 2021. Over de hele wereld gaan mensen die dag de straat op om hun buurt zwerfafvalvrij te maken. Dat levert een schonere omgeving op en een prachtig, wereldwijd signaal dat iedereen daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren. In Nederland is Plastic Soup Foundation initiatiefnemer van World Cleanup Day. Nederland Schoon steunt dit initiatief. Help jij ook mee?

Ik doe mee

Het belang van een wereldwijde opschoonactie

Samen zwerfafval opruimen is een leuke manier om je omgeving schoon te maken. En, schoon houdt schoon. Iedereen kan helpen zwerfafval tegen te gaan, door afval juist weg te gooien en door op te schonen als er toch zwerfafval ligt. Naast het opschonen is het ook belangrijk om het zwerfafval in kaart te brengen met de Litterati-app, zo komen we tot gedegen oplossingen. Samen houden we Nederland schoon. Niet alleen tijdens de landelijke actiedagen, zoals World Cleanup Day en Landelijke Opschoondag. Elke dag ligt er helaas wel zwerfafval. Maar waar begin je? En hoe krijg je anderen zover dat ze ook meedoen?

Begin samen

Samen zwerfafval opruimen zorgt voor meer saamhorigheid in de buurt. Tussen bewoners onderling en andere betrokkenen zoals winkeliers en beheerders. Dus maak een actie aan en nodig je vrienden of buren uit om mee te doen. Want een opschoonactie heeft een positief effect op de buurt. Als je samen werkt aan een schone buurt wordt deze aantrekkelijker om in te wonen.

Zo werkt het

Meedoen in 4 stappen

Wil jij meehelpen aan een schonere omgeving? Geweldig! Zo doe je dat:

Samen voor schoon

100% zwerfafvalvrij doen we niet alleen

Wij geloven dat we meer kunnen doen als we samenwerken. Een 100% zwerfafvalvrij Nederland bereiken we niet alleen. Daarom bundelen we onze krachten, ook tijdens World Cleanup Day 2021.

Met onze partners

Samen bereik je meer. Met onze partners komen we in actie voor een schonere buurt, ook tijdens World Cleanup Day. Dit hebben we tot nu toe bereikt.

Voor World Cleanup Day zijn er al 1.574 acties!

Kom ook in actie

Samen met onze partners in actie

4

Acties

370

Gebieden

2297

Deelnemers

90622

Stuks zwerfafval

Een goede voorbereiding

Tips en inspiratie om aan de slag te gaan.

Opruimmaterialen

Het opruimen nog makkelijker en veiliger maken? Dat kan met de verschillende opruimmaterialen in onze webshop. Bestel de materialen vijf werkdagen voor jouw opschoonactie. Dan zijn ze zeker op tijd binnen!

Toolkit voor gemeenten

Inwoners en bedrijven motiveren om mee te doen aan de World Cleanup Day? Speciaal voor gemeenten hebben we een toolkit samengesteld met posters, advertenties, social media posts en allerlei andere materialen

Toolkit voor bedrijven

Iedereen laten weten dat jouw bedrijf bijdraagt aan een schonere wereld? En daarnaast je klanten en medewerkers oproepen om mee te doen? Download dan ook de toolkit voor ondernemers met posters en social media posts.

Veiligheid voorop

Jouw gezondheid en die van anderen staat voorop. Ga je zwerfafval rapen? Lees voor je begint de preventiemaatregelen goed door.

Bekijk advies

Al 1.574 acties en gebieden op de kaart gezet!

Zet je jouw gebied of actie tijdens World Cleanup Day ook op de kaart? Kies welk stukje jij zwerfafvalvrij wil maken en help mee met de grootste jaarlijkse opschoonactie ter wereld.

Ik doe mee