Sluit je aan

De hele wereld ruimt op

World Cleanup Day is de grootste jaarlijks opschoonactie ter wereld. Inmiddels doen er 180 landen mee. In Nederland is Plastic Soup Foundation initiatiefnemer van World Cleanup Day en Nederland Schoon draagt graag bij aan deze wereldwijde beweging. In 2021 waren er ruim 1.500 opschoonacties aangemeld en deden 41.000 vrijwilligers mee. Dit jaar is World Cleanup Day op 17 september 2022. Zet 'm alvast in je agenda!

Inspiratie

World Cleanup Day 2021

Elk jaar halen we wereldwijd op World Cleanup Day gigantische hoeveelheden zwerfafval uit het milieu. Vorig jaar is er in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii door 20 miljoen vrijwilligers opgeruimd. Samen zorgen we voor een schone omgeving en zetten we het probleem van zwerfafval wereldwijd hoog op de agenda.

Opening WCD

World Cleanup Day 2021

Samen met 180 andere landen staken we de handen uit de mouwen op zaterdag 18 september tijdens World Cleanup Day 2021. In Nederland ging een recordaantal van 41.342 officieel geregistreerde deelnemers, verdeeld over 1574 verschillende acties, op pad gegaan om zwerfafval op te ruimen. Meest gevonden: sigarettenpeuken. Snoepwikkels staan op 3.

Zo werkt het

Meedoen in 4 stappen

Tijdens de World Cleanup Day of voor die tijd meehelpen aan een schonere omgeving? Geweldig! Zo doe je dat:

Bereid je voor

Handige materialen en toolkits om mee aan de slag te gaan.

Opruimmaterialen

Het opruimen nog makkelijker en veiliger maken? Dat kan met de verschillende opruimmaterialen in onze webshop. Bestel de materialen vijf werkdagen voor jouw opschoonactie. Dan zijn ze zeker op tijd binnen!

Toolkit voor gemeenten

Inwoners en bedrijven motiveren om mee te doen aan de World Cleanup Day? Speciaal voor gemeenten hebben we een toolkit samengesteld met posters, advertenties, social media posts en allerlei andere materialen

Toolkit voor bedrijven

Iedereen laten weten dat jouw bedrijf bijdraagt aan een schonere wereld? En daarnaast je klanten en medewerkers oproepen om mee te doen? Download dan ook de toolkit voor ondernemers met posters en social media posts.

Zwerfafval opruimen kan het hele jaar

Met jouw opruimactie maak je het verschil. En niet alleen tijdens World Cleanup Day. Je kunt het hele jaar in actie komen en jouw omgeving schoonhouden. Neem een grijper mee als je de hond uitlaat of hou je straat schoon met de buren. Maak je doorlopende actie aan en help mee aan een zwerfafvalvrij Nederland. 

Ik kom in actie

Veiligheid voorop

Jouw gezondheid en die van anderen staat voorop. Ga je zwerfafval rapen? Lees voor je begint de preventiemaatregelen goed door.

Bekijk advies