Sluit je aan

Samen voor schoon

Jong geleerd is oud gedaan! Kinderen en jongeren die milieuonderwijs hebben gehad, gaan later zorgvuldiger om met de natuur. Daarom hebben we gratis lesmaterialen ontwikkeld over (zwerf)afval), klaar om gebruik van te maken. Je kunt ook een actie starten. Organiseer een eigen opschoonactie van het schoolplein of de directe omgeving. Bestel een gratis opschoonpakket om direct aan de slag te gaan. Of sluit je aan bij een bestaande actie.

 

Wat kun jij doen

Word Supporter van Schoon.

Zó kom je in actie

Aan de slag met afval

Hoe jonger je aan de slag gaat met de thema’s zwerfafval en recycling, hoe beter. Daarom biedt onze educatieve website Aan de slag met afval gratis lesmateriaal en volop inspiratie voor lessen voor het primair en voortgezet onderwijs. 

Aan de slag met afval

Primair onderwijs

Naast het educatieve platform Aandeslagmetafval.nl, biedt onze leskoffer de hele school interactieve lesmodules over zwerfafval en recycling. Wat te denken van puzzelboekjes voor groep 1 tot 3? Een quiz voor groep 4 tot 6? Of een heuse battle voor groep 7 en 8? 

Voortgezet onderwijs

Daag middelbare scholieren uit om na te denken over zwerfafval met de prikkelende Schoon Challenge. Deze bestaat uit drie lessen waarbij de laatste les een opschoonactie in de buurt is. Op Aandeslagmetafval.nl vind je educatieve online lessen voor de onderbouw.

Buitenschoolse opvang

Spelenderwijs leren over het voorkomen van zwerfafval en het recyclen van afval. De Afvalkoffer voor bso’s zit boordevol leuke en praktische (knutsel)opdrachten, puzzels, spelletjes en meer. Onze doe-opdrachten zijn speciaal ontwikkeld voor de bso en passen in elk activiteitenprogramma.

Positief beïnvloeden

10 tips

Zwerfafval is een onderwerp dat kinderen bezighoudt. Maar hoe zorg je er nu voor dat de gesprekken in de klas ook tot schoner gedrag buiten het schoolhek leiden? Met deze 10 gouden tips leren kinderen snel meer over zwerfafval én gaan ze er actief mee aan de slag.

Bekijk de tips

Inspiratie

Zo doen zij het

Benieuwd wat anderen doen om hun omgeving netjes te houden? Lees hun schone verhalen en laat je inspireren!

Schermafbeelding 2021 03 29 Om 13.50.36
Da Vinci

Martine Sas - leerkracht

Onze leerlingen maakten de wijk in estafettevorm schoon

Basisschool de Dijck in Maassluis maakt met leerlingen schoon in de wijk. De kinderen van de onderbouw bleven rondom de school, de oudere kinderen gingen de wijk in. Groep 8 pakte de rand van de wijk aan. Zó maakten de kinderen hun stukje Maassluis mooi schoon.

Scholenproject

“In Leiden zijn jongeren mede-oplosser van het probleem.”

In Leiden zijn jongeren niet slechts veroorzaker van zwerfafval, maar ook mede-oplosser van het probleem. De uitkomsten van een succesvol scholenproject zijn samengevat in een rapport.

Je eigen gebied op de kaart

Wil je graag je betrokkenheid bij de buurt tonen en tegelijkertijd werken aan een schoner Nederland? Word dan Supporter van Schoon en claim de omgeving rondom je bedrijf. Je bepaalt zelf hoe vaak en op welke manier je in dit gebied in actie komt tegen zwerfafval.

Gebied aanmaken

Speciaal voor school of bso

Hiermee kun je aan de slag

Wil je met kinderen aan de slag met afval? In de Supportershop vind je alles wat je nodig hebt. Tip: zet een schoongebied op de kaart of een actie met 5 personen of meer. Dan sturen wij je een gratis opschoonpakket (je betaalt wel verzendkosten).

Naar de Supportershop

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief