Sluit je aan

Samen voor schoon

Een gemeente zonder zwerfafval is aantrekkelijk voor bewoners, bedrijven en ondernemers. Als Supporter van Schoon creëer je meer bewustzijn rondom zwerfafval. Je activeert bewoners, bedrijven, buurtcentra, scholen en sportclubs op een inspirerende manier tot ‘schoon’ gedrag. Je kunt invulling geven aan je eigen gemeentepagina of het adopteren van een schoongebied promoten. 

We hebben tevens een aantal zwerfafvalaanpakken ontwikkeld die je in kunt zetten voor een specifieke uitdaging. Bepaal zelf welke aanpak voor jou het beste werkt. 

Zwerfafvalaanpakken

Kies een aanpak die het beste in jouw gemeente past

Meer over zwerfafvalaanpakken

Aan de slag

Participatie in jouw gemeente

Door actief samen te werken met maatschappelijke organisaties en inwoners, kun je als gemeente zwerfafval efficiënt tegengaan. Kies voor een participatie- of beloningsaanpak die past bij de gemeente. Nederland Schoon biedt hiervoor de kennis en inspiratie. 

Supporter van Schoon

Als gemeente kun je het gebruik van de schoonkaart stimuleren. Zo wordt zichtbaar hoeveel inwoners, bedrijven en scholen zich actief inzetten tegen zwerfafval. Dat stimuleert weer anderen.

Educatie

Door kinderen te leren verantwoordelijk met hun afval om te gaan, investeer je in een schone toekomst. Op aandeslagmetafval.nl vind je alles voor een goed onderbouwde en aansprekende les over zwerfafval. 

Belonen

Inzet tegen zwerfafval mag beloond worden. Geef maatschappelijke organisaties daarom erkenning en aandacht voor hun inzet. Dit kan zijn in de vorm van opschoonmaterialen, maar ook met een (bescheiden) financiële bijdrage. 

Inspiratie

Zo doen zij het

Benieuwd wat andere gemeenten doen om hun omgeving netjes te houden? Lees hun schone verhalen en laat je inspireren!

Projectleider Annelies Rebel:

We hebben nu al ruim 1300 containercoaches

Ondergrondse restafvalcontainers en hun ‘coaches’ dragen in Den Haag bij aan schonere straten. Betrokken bewoners adopteren een eigen container en houden het gebied eromheen schoon. “Een aanrader voor iedere gemeente!”, volgens projectleider Annelies Rebel.

Evelien Boender:

“Waarom gaan we niet zelf vuil prikken, nu we toch thuiswerken?”

Evelien Boender van de gemeente Rotterdam, ergerde zich dood als ze een blokje omliep. Overal zwerfafval dat mensen te pas en te onpas achterlieten. Nadat ze in een artikel had gelezen dat de aanpak van zwerfvuil in deze coronatijd een probleem is, bedacht ze een plan. 

Meer informatie

Bij een goede gemeentelijke zwerfafvalaanpak komt veel kijken. Wij bieden de nodige handvatten.

Er zijn al 14315 gebieden

Word jij ook Supporter van Schoon? Zet je eigen gebied op de kaart en houd een stukje van je omgeving schoon.

Gebied aanmaken

Materialen

Voor een schone gemeente

Grijpers, vuilniszakken en handschoenen. Posters en banieren. Materialen waarmee je lokale vrijwilligers kunt ondersteunen. Én heel veel andere producten waarmee je effectief de strijd tegen zwerfafval kunt aangaan.

Bekijk de webshop

Aan de slag? We denken graag met je mee. Neem contact op met Corien Visser op 06 - 8270 1892 of per mail. 

Mail Corien Visser

Aan de slag

Wij denken graag met je mee!

Neem contact op met Corien Visser op 06 - 8270 1892 of per mail.