Sluit je aan

Waste je dat?

Ter ere van de 20e editie van de Landelijke Opschoondag introduceert Nederland Schoon de podcast: Waste je dat? Presentator Daan Nieber duikt in deze reeks in het zwerfafvalprobleem. Want waarom gooien mensen nog afval op straat? En hoe kunnen we dat gedrag veranderen?

De podcast luister je via Spotify of Apple Podcasts. Elke 2 weken wordt een nieuwe aflevering gelanceerd. Wil je er geen missen? Abonneer je dan in de app.

Aflevering 3: Het plastic flesje

Het plastic flesje. Veel gebruikt, maar schadelijk in de natuur. Hoe zorgen we ervoor dat mensen hun plastic afval op de juiste plek weggooien of inleveren? Sinds 2021 is er statiegeld op kleine plastic flesjes, dat helpt al een hoop. Daan Nieber onderzoekt de rol van de producent, en de consument. Met Sanna van Doorn van flesjesfabrikant Spadel (van Spa) en gedragswetenschapper Eva van den Broek.

Luister op SpotifyLuister op Apple Podcast

 

Aflevering 2: Het kauwgompje

Het kauwgompje. Je ziet het pas als je het door hebt. Maar kijk eens naar de grond, je ziet ze overal, die kleine klevers. En die gaan niet vanzelf weg. Daan Nieber onderzoekt waarom we kauwgom toch op de grond spugen, en praat met kauwgomverwijderaars Gumbusters en gedragswetenschapper Eva van den Broek over het plakkerige probleem.

 

Luister op SpotifyLuister op Apple Podcasts

 

 

Aflevering 1: De bananenschil

De bananenschil. Mensen denken vaak dat je die prima in de bosjes kan gooien. Het is tenslotte een natuurlijk product. Niets blijkt minder waar. Daan Nieber onderzoekt waarom we het dan toch doen en hoe we mensen kunnen motiveren om hun bananenschil de volgende keer wel in de prullenbak te gooien. Met zwerfafvalexpert Nicolein Blanksma en gedragswetenschapper Eva van den Broek. 

Luister op Spotify  Luister op Apple Podcasts