Sluit je aan

Wat kun jij doen?

Zwerfafval opruimen levert méér op dan alleen een prettig schone buurt. Het is ook een leuke manier om even bij te kletsen met de buren. Met kleine dingen kun je al een groot verschil maken. Je straat schoonhouden door iedere dag iets van je stoep te rapen. Of tijdens het uitlaten van de hond een grijper meenemen. Alleen of samen. Word jij ook Supporter van Schoon? Dit kan al door een eenmalige actie, of door een eigen schoongebied te creëren. Bekijk alle opties en doe mee!

 

 

Doe jij ook mee?

Ga aan de slag voor een schonere buurt.

Zó kom je in actie

Aan de slag

Supporter van Schoon worden is niet alleen leuk, maar ook heel makkelijk. Bekijk de mogelijkheden.

1. Houd een stukje buurt schoon

Zet jouw eigen schoongebied op de kaart: een stukje straat, strand of park dat je voortaan zwerfafvalvrij houdt. Kies bijvoorbeeld een leuke wandelroute in de buurt. Alleen of samen één dag in de maand even een rondje doen en het is weer schoon.

2. Doe een eenmalige actie

 

Kan jouw straat, het park of het strand wel een opschoonbeurt gebruiken? Steek je handen dan eens lekker uit de mouwen. Alleen, of met je vrienden of buren. Voor je het weet heb je de smaak te pakken en is je eigen opschoonactie klaar.

3. Haak aan en help mee

 

Wil je graag een keer mee vegen in de buurt? Of iemand helpen die een straat, park of bos schoonhoudt? Dat kan natuurlijk ook. Extra handen zijn welkom. Alle bestaande acties en schoongebieden die wel wat hulp kunnen gebruiken vind je op de kaart.

Inspiratie

Zo doen zij het

Benieuwd wat anderen doen om hun omgeving netjes te houden? Lees hun schone verhalen en laat je inspireren!

Schermafbeelding 2021 04 26 Om 16.53.10
Schermafbeelding 2021 03 29 Om 15.36.29
29178491 1677185635671345 3738301408013713408 O

Ramona, Voorburg:

“Mijn kinderen maken van afval rapen een spel”

Ramona vindt het belangrijk om samen met de buurt mee te doen aan Landelijke Opschoondag. Haar kinderen maken er een sport van om zo snel mogelijk een volle zak afval te verzamelen.

Cari, Amsterdam:

In ons roeibootje vissen we afval uit de grachten

Cari wil zijn dochter leren dat je je steentje bij moet dragen voor een schone wereld. Tijdens de World Cleanup Day vist hij met zijn gezin zwerfafval uit de Amsterdamse grachten.

Marjan en Ko, Harmelen:

Samen proberen we ons dorp schoon te houden

“Samen proberen we ons dorp Harmelen schoon te houden. Inmiddels hebben bijna zestig mensen een grijper en maken we regelmatig een rondje. Inmiddels is het een soort sport voor ons geworden."

Tips

Je wilt je inzetten voor een schone omgeving? Geweldig! Met deze tips wordt het nog eenvoudiger.

Er zijn al 10882 gebieden

Word jij ook Supporter van Schoon? Zet je eigen gebied op de kaart en houd een stukje van je omgeving schoon.

Gebied aanmaken

Supportershop

Bestel je materialen

Heb je een schoongebied op de kaart gezet? Of een actie met 5 personen of meer? Dan krijg je een gratis opschoonpakket waarmee je aan de slag kunt (je betaalt alleen verzendkosten).

Naar de Supportershop

Meer weten?

Onze meest gestelde vragen

Of bekijk alle vragen en antwoorden op onze veelgestelde vragen pagina. 

Alle veelgestelde vragen

Onze website is er om Supporters van Schoon te verbinden en te inspireren. Centraal hierin staat een digitale kaart van Nederland, waarop je een eigen schoongebied kunt kiezen: een stukje straat, strand, park of bos dat je regelmatig vrijhoudt van zwerfafval. Je kunt er ook voor kiezen om een eenmalige opschoonactie aan te melden. Of om iemand anders eens te helpen met opschonen.

Je wordt Supporter van Schoon door een account aan te maken op onze website, en daarna een schoongebied of opschoonactie op onze kaart te zetten. Of neem deel aan een schoongebied of opschoonactie van iemand anders. Je kunt een account aanmaken voor jezelf, maar ook voor je school, bedrijf, gemeente of (sport)vereniging. 

Neem contact op met je gemeente. Veel gemeenten moedigen jouw werk als Supporter van Schoon aan, en ondersteunen je inzet graag door jouw ingezamelde zwerfafval op te halen.