Sluit je aan

Aan de slag

In je eentje of samen

Zwerfafval opruimen levert méér op dan alleen een prettig schone buurt. Het is ook een leuke manier om even bij te kletsen met de buren. Zelfs in je eentje kun je al een groot verschil maken. Door tijdens het uitlaten van de hond een grijper mee te nemen bijvoorbeeld. Wil je aan de slag voor een schone buurt? Bekijk de opties.

Zó kom je in actie

Supportershop

Bestel je materialen

Heb je een schoongebied op de kaart gezet? Of een actie met 5 personen of meer? Dan krijg je een gratis opschoonpakket waarmee je aan de slag kunt (je betaalt wel verzendkosten).

Naar de Supportershop

Inspiratie

Zo doen zij het

Benieuwd wat anderen doen om hun omgeving netjes te houden? Lees hun schone verhalen en laat je inspireren!

Schermafbeelding 2021 04 26 Om 16.53.10
Schermafbeelding 2021 03 29 Om 15.36.29
29178491 1677185635671345 3738301408013713408 O

Ramona, Voorburg:

“Mijn kinderen maken van afval rapen een spel”

Ramona vindt het belangrijk om samen met de buurt mee te doen aan Landelijke Opschoondag. Haar kinderen maken er een sport van om zo snel mogelijk een volle zak afval te verzamelen.

Cari, Amsterdam:

In ons roeibootje vissen we plastic en troep uit de grachten

Cari wil zijn dochter leren dat je je steentje bij moet dragen voor een schone wereld. Tijdens de World Cleanup Day vist hij met zijn gezin zwerfafval uit de Amsterdamse grachten.

Marjan en Ko, Harmelen:

Samen proberen we ons dorp Harmelen schoon te houden

“Samen proberen we ons dorp Harmelen schoon te houden. Inmiddels hebben bijna zestig mensen een grijper en maken we regelmatig een rondje. Als je rommel ziet liggen, dan stoort dat. Je kunt het laten liggen, maar als je het opruimt is de ergernis ook weg. Inmiddels is het een soort sport voor ons geworden."

Meer weten?

Onze meest gestelde vragen

Of bekijk alle vragen en antwoorden op onze veelgestelde vragen pagina. 

Alle veelgestelde vragen

Onze website is er om Supporters van Schoon te verbinden en te inspireren. Centraal hierin staat een digitale kaart van Nederland, waarop je een eigen schoongebied kunt kiezen: een stukje straat, strand, park of bos dat je regelmatig vrijhoudt van zwerfafval. Je kunt er ook voor kiezen om een eenmalige opschoonactie aan te melden. Of om iemand anders eens te helpen met opschonen.

Je wordt Supporter van Schoon door een account aan te maken op onze website, en daarna een schoongebied of opschoonactie op onze kaart te zetten. Of neem deel aan een schoongebied of opschoonactie van iemand anders. Je kunt een account aanmaken voor jezelf, maar ook voor je school, bedrijf, gemeente of (sport)vereniging. 

Neem contact op met je gemeente. Veel gemeenten moedigen jouw werk als Supporter van Schoon aan, en ondersteunen je inzet graag door jouw ingezamelde zwerfafval op te halen.