Sluit je aan

Samen voor schoon

Supporter van Schoon worden is heel makkelijk. Je bent het al als je zorgt dat jouw afval in de afvalbak belandt. Maar je kan nog véél meer doen. Of je nu als gemeente, bedrijf, school of vereniging de strijd aangaat met zwerfafval: wij ondersteunen je graag bij jouw initiatief. Laten we samen aan de slag gaan! Wat kan je doen? 

  • Doe mee met een opruimactie in je buurt
  • Organiseer je eigen opschoonactie
  • Verzorg een les voor jouw klas of groep
  • Hou een deel van de buurt schoon
  • Geef voorlichting in jouw bedrijf of buurt
Nlschoon WCD 2020 020 (2)
29178491 1677185635671345 3738301408013713408 O
29178491 1677185635671345 3738301408013713408 O
Nlschoon WCD 2020 020 (2)

Heel Nederland schoon

Er zijn al 238.390 
Supporters van Schoon

Heel mooi! Maar er kunnen er nog veel meer Supporters bij. Want hoe meer mensen zich inzetten voor een schone omgeving, hoe sneller én beter we met z’n allen het zwerfafvalprobleem aanpakken. En dat betekent dat we kunnen genieten van schone winkelgebieden, sportvelden en stranden. Word jij ook Supporter van Schoon?

Ja, ik kom in actie!

Inspiratie

Zo doen zij het

Benieuwd wat anderen doen om hun omgeving netjes te houden? Lees hun schone verhalen en laat je inspireren!

Robbert Jan De Veen
Afvalmonument (1)
Beeld 1 (2)
IMG 3388
Kees Son, Boswachter Drentsche Aa

Robbert Jan, De Daltons Voorthuizen

“Als je verantwoordelijkheid kán nemen, dan heb je dat te doen.”

In het fastfood bedrijf serveert eigenaar Robbert Jan de Veen al jaren alles op servies. Voor de bestellingen die mee naar huis gaan, ontwikkelde hij op eigen houtje plasticvrije menu-, burger-, friet- en snackbakjes. 

Parkmanager Rob Beverdam:

“Jong tot oud weet Het Hulsbeek te vinden”

"We merkten dat met name de jeugd onze afvalbakken wat lastig wist te vinden. Vermanende vingers werken niet”, stelt Rob. “Ik ben op zoek gegaan naar manieren om jongeren op een leuke en positieve manier te betrekken bij een schoner park."

Parkmanager Sophie Peters:

“Onze vrijwilligers zijn de helden van het Spoorpark”

Aan het spoor in Tilburg ligt sinds enkele jaren een uniek park: het is het grootste burgerinitiatief van de Benelux. Het Spoorpark van Tilburg is ontworpen en ingericht door de bewoners van Tilburg en wordt tot op de dag van vandaag onderhouden en schoongehouden door vrijwilligers uit de buurt. 

Lisette Aarnink van Tante Netty:

“Van zwerfafval tot kunstobject”

Van een abstract kunstwerk tot vier bankjes waarop oude en nieuwe bewoners kunnen kennismaken: kunstenaars uit Den Bosch en Eindhoven transformeren zwerfafval uit de buurt tot praktische én mooie kunstwerken.

Kees van Son, boswachter Drentsche Aa

“Mijn doel is om iedereen de natuur beter te laten beschermen.”

We kunnen de natuur voornamelijk schoonhouden door alles wat je vol meeneemt, weer leeg mee terug te nemen. Want afval trekt ander afval aan, en bedreigt de natuur. Laten we met z'n allen het Nationaal Park Drentsche Aa schoonhouden.

Er zijn al 12649 gebieden

Nieuwsgierig wie er in jouw buurt zwerfafval opruimt? Zelf of samen een stukje van je omgeving schoonhouden? Bekijk op de kaart waar hulp gewenst is. Of waar jij aan de slag wil.

Bekijk de schoonkaart

We doen dit niet alleen

100% zwerfafvalvrij dat doen we samen. Wij geloven dat door samen te werken we meer kunnen bereiken.