Sluit je aan

Samen voor schoon

Supporter van Schoon worden is heel makkelijk. Je bent het al als je zorgt dat jouw afval in de afvalbak belandt. Maar je kan nog véél meer doen. Of je nu als gemeente, bedrijf, school of vereniging de strijd aangaat met zwerfafval: wij ondersteunen je graag bij jouw initiatief. Laten we samen aan de slag gaan! Wat kan je doen? 

  • Doe mee met een opruimactie in je buurt
  • Organiseer je eigen opschoonactie
  • Verzorg een les voor jouw klas of groep
  • Hou een deel van de buurt schoon
  • Geef voorlichting in jouw bedrijf of buurt
Nlschoon WCD 2020 020 (2)
29178491 1677185635671345 3738301408013713408 O
29178491 1677185635671345 3738301408013713408 O
Nlschoon WCD 2020 020 (2)

Heel Nederland schoon

Er zijn al 238.229 
Supporters van Schoon

Heel mooi! Maar er kunnen er nog veel meer Supporters bij. Want hoe meer mensen zich inzetten voor een schone omgeving, hoe sneller én beter we met z’n allen het zwerfafvalprobleem aanpakken. En dat betekent dat we kunnen genieten van schone winkelgebieden, sportvelden en stranden. Word jij ook Supporter van Schoon?

Ja, ik kom in actie!

Inspiratie

Zo doen zij het

Benieuwd wat anderen doen om hun omgeving netjes te houden? Lees hun schone verhalen en laat je inspireren!

Kees Son, Boswachter Drentsche Aa
Nico de hotelportier en een schone Wilhelminapier Rotterdam
Blok 3 Case 2
Blok 3 Case 3
Blok 3 Case 4

Kees van Son, boswachter Drentsche Aa

“Mijn doel is om iedereen de natuur beter te laten beschermen.”

We kunnen de natuur voornamelijk schoonhouden door alles wat je vol meeneemt, weer leeg mee terug te nemen. Want afval trekt ander afval aan, en bedreigt de natuur. Laten we met z'n allen het Nationaal Park Drentsche Aa schoonhouden.

Nico, Hotel New York Rotterdam:

“Mijn filosofie? De oplossing ligt op straat, raap het op!”

Het zwerfvuil op de mooie Wilhelminapier in Rotterdam, daar wil Nico, portier van Hotel New York, graag vanaf. Samen met het managementteam heeft hij het initiatief genomen om iedere maandagochtend de eigen omgeving op te ruimen.

Cindy met hond Joep, Snelrewaard:

“Samen met mijn hond Joep ga ik op jacht naar zwerfafval”

Cindy zag iemand met een grijper en een zak lopen en werd enthousiast: "Het is mooi als je verantwoordelijkheid neemt voor het schoon houden van je eigen buurt. Samen met mijn hond Joep ga ik nu ook op jacht naar zwerfafval. Zo combineer ik wandelen met het opruimen van zwerfafval op de route".

Roan en Thijmen, Huizen:

“Op school vertellen we er ook over”

Roan en Thijmen houden heel veel van dieren en de natuur. Ze zagen iemand afval opruimen en toen zijn ze dat ook gaan doen: “We vinden plastic zakjes, babydoekjes, snoeppapiertjes, flesjes en soms een houten plank. Op school vertellen we ook over het opruimen, zodat meer kinderen het gaan doen en niets meer op de straat gooien.”

Mehmet, Gemeente Zaanstad:

“Ik regel alles”

Vanuit de Gemeente Zaanstad zorgt Mehmet voor alle spullen die nodig zijn bij opschoonacties. “Ik breng grijpers, afvalzakken, spandoeken, koffie en thee. Ik regel alles. Zo kunnen de vrijwilligers gemakkelijk aan de slag. De contacten zijn leuk, ik kan er echt van genieten!"

Er zijn al 12532 gebieden

Nieuwsgierig wie er in jouw buurt zwerfafval opruimt? Zelf of samen een stukje van je omgeving schoonhouden? Bekijk op de kaart waar hulp gewenst is. Of waar jij aan de slag wil.

Bekijk de schoonkaart

We doen dit niet alleen

100% zwerfafvalvrij dat doen we samen. Wij geloven dat door samen te werken we meer kunnen bereiken.