Sluit je aan

Samen voor schoon

Supporter van Schoon worden is heel makkelijk. Je bent het al als je zorgt dat jouw afval in de afvalbak belandt. Maar je kan nog véél meer doen. Of je nu als gemeente, bedrijf, school of vereniging de strijd aangaat met zwerfafval: wij ondersteunen je graag bij jouw initiatief. Laten we samen aan de slag gaan! Wat kan je doen? 

  • Doe mee met een opruimactie in je buurt
  • Organiseer je eigen opschoonactie
  • Verzorg een les voor jouw klas of groep
  • Hou een deel van de buurt schoon
  • Geef voorlichting in jouw bedrijf of buurt

Heel Nederland schoon

Er zijn al 240.757 
Supporters van Schoon

Heel mooi! Maar er kunnen er nog veel meer Supporters bij. Want hoe meer mensen zich inzetten voor een schone omgeving, hoe sneller én beter we met z’n allen het zwerfafvalprobleem aanpakken. En dat betekent dat we kunnen genieten van schone winkelgebieden, sportvelden en stranden. Word jij ook Supporter van Schoon?

Ja, ik kom in actie!

Inspiratie

Zo doen zij het

Benieuwd wat anderen doen om hun omgeving netjes te houden? Lees hun schone verhalen en laat je inspireren!

De Dagstart

“De Dagstart”

De Dagstart is een nieuw initiatief dat binnen gemeenten ondernemers samenbrengt om winkelstraten schoon te houden. In de Gooise Meren vegen zij elke ochtend samen de straat schoon. Een goed begin is immers het halve werk.

Oprichter Anke Hazeleger

“Hardlopen en zwerfafval opruimen kan makkelijk tegelijk.”

Inmiddels is haar hobby ‘ploggen’ uit de hand gelopen: met de gemeente en meer dan 160 vrijwilligers maakt ze De Bilt een stukje schoner én sportiever. Wat is ploggen precies? En welke tips heeft ze voor supporters en gemeenten die ook de strijd met zwerfafval willen aangaan?

Zo blijven de Friese wateren schoon

Acht gemeenten, Wetterskip Fryslân en de Friese Milieu Federatie organiseren elk jaar de opruimactie Skjin Wetter. Het doel is in eerste plaats het vergroten van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Maar ook: de Friezen bewust maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terechtkomt en wat de effecten hiervan zijn. Dit jaar wordt de actie gehouden van 8 t/m 15 oktober.

Lees het artikel

Oprichter Suzanne Klaassen:

“Ik zie dat afval ‘jutten’ normaal gevonden wordt”

De vrijwilligers van Juttersgeluk gaan dagelijks het strand op om zwerfplastic te rapen, zodat de kustlijn en de zee schoner worden. Van het gejutte afval maakt Juttersgeluk circulaire producten. Van sleutelhanger en slinger tot sieraad en sfeerverlichting.

Robbert Jan, De Daltons Voorthuizen

“Als je verantwoordelijkheid kán nemen, dan heb je dat te doen.”

In het fastfood bedrijf serveert eigenaar Robbert Jan de Veen al jaren alles op servies. Voor de bestellingen die mee naar huis gaan, ontwikkelde hij op eigen houtje plasticvrije menu-, burger-, friet- en snackbakjes. 

Er zijn al 14314 gebieden

Nieuwsgierig wie er in jouw buurt zwerfafval opruimt? Zelf of samen een stukje van je omgeving schoonhouden? Bekijk op de kaart waar hulp gewenst is. Of waar jij aan de slag wil.

Bekijk de schoonkaart

We doen dit niet alleen

100% zwerfafvalvrij dat doen we samen. Wij geloven dat door samen te werken we meer kunnen bereiken.