Zo blijven de Friese wateren schoon
Acht gemeenten, Wetterskip Fryslân en de Friese Milieu Federatie organiseren elk jaar de opruimactie Skjin Wetter. Het doel is in eerste plaats het vergroten van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Maar ook: de Friezen bewust maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terechtkomt en wat de effecten hiervan zijn. Dit jaar wordt de actie gehouden van 8 t/m 15 oktober.
Lees het artikel
Oprichter Suzanne Klaassen:
“Ik zie dat afval ‘jutten’ normaal gevonden wordt”
De vrijwilligers van Juttersgeluk gaan dagelijks het strand op om zwerfplastic te rapen, zodat de kustlijn en de zee schoner worden. Van het gejutte afval maakt Juttersgeluk circulaire producten. Van sleutelhanger en slinger tot sieraad en sfeerverlichting.
Robbert Jan, De Daltons Voorthuizen
“Als je verantwoordelijkheid kán nemen, dan heb je dat te doen.”
In het fastfood bedrijf serveert eigenaar Robbert Jan de Veen al jaren alles op servies. Voor de bestellingen die mee naar huis gaan, ontwikkelde hij op eigen houtje plasticvrije menu-, burger-, friet- en snackbakjes.
Parkmanager Sophie Peters:
“Onze vrijwilligers zijn de helden van het Spoorpark”
Aan het spoor in Tilburg ligt sinds enkele jaren een uniek park: het is het grootste burgerinitiatief van de Benelux. Het Spoorpark van Tilburg is ontworpen en ingericht door de bewoners van Tilburg en wordt tot op de dag van vandaag onderhouden en schoongehouden door vrijwilligers uit de buurt.
Lisette Aarnink van Tante Netty:
“Van zwerfafval tot kunstobject”
Van een abstract kunstwerk tot vier bankjes waarop oude en nieuwe bewoners kunnen kennismaken: kunstenaars uit Den Bosch en Eindhoven transformeren zwerfafval uit de buurt tot praktische én mooie kunstwerken.