Zó blijft Den Bosch schoon tijdens carnaval

Delen

Ook tijdens de carnavalsdagen een zwerfafvalvrije gemeente? Met gemeente Den Bosch heeft Nederland Schoon in 2017 voor het eerst een speciale Carnavalsactie gehouden. Resultaat: een veel schoner straatbeeld.

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen

Zwerfafvalaanpak tijdens Carnaval in Den Bosch / Oeteldonk.

Zichtbare schoonmaakacties

Tijdens de carnavalsdagen zijn in Oeteldonk langs de route van het station tot het centrum onder meer extra afvalcontainers geplaatst met opvallende teksten. Ook kwam een zichtbaar schoonmaakteam in actie. Ze gaven met hun optreden aandacht aan de voorkoming van zwerfafval en zorgden met hun zichtbaarheid voor het effect dat mensen minder afval op de grond gooien.

Groot succes

De Carnavalsaanpak is een groot succes: op wat feestelijke confetti na is de stationsomgeving helemaal zwerfafvalvrij gebleven. Gemeente Den Bosch en Nederland Schoon zijn erg tevreden met de aanpak. Carnavalsvierders en lokale horeca waren ook enthousiast en blij met de schone uitstraling, de hoeveelheid afvalbakken en de feestelijke ontvangst door de schoonmaakteams.

Zwerfafvalaanpak tijdens Carnaval in Den Bosch / Oeteldonk

Graag samenwerken

Helene van Zutphen, directeur Nederland Schoon, hoopt dat met dit succes andere gemeenten ook openstaan voor een dergelijke aanpak tijdens festiviteiten en evenementen. “We gaan graag de samenwerking met ze aan om dit soort ludieke acties te organiseren. Eigen initiatieven op dit gebied juichen we natuurlijk ook enorm toe.”  

Positief resultaat

De aanpak is een opvolger van de Koningsdagaanpak, die al drie jaar met succes wordt ingezet. Nederland Schoon constateert dat een schone omgeving tijdens openbare evenementen een goede invloed heeft op de sfeerbeleving. Dat leidt vervolgens weer tot een positieve gedragsbeïnvloeding: schoon houdt schoon.

Meer weten?

Download het rapport 'Zoo houwe we Oeteldonk schôôn' en lees hoe Gemeente Den Bosch in samenwerking met Nederland Schoon, CT Event Services en ABR Activatie de omgeving van het centraal station met een speciale schoonmaakactie schoon hielden.