Breda Schoonste Stationsgebied, Veenendaal Gemeente met Schoonste Winkelgebieden

Delen
  • Utrecht
  • Gepubliceerd op 18 november 2015

Winnaars gehuldigd tijdens Landelijk Zwerfafvalcongres Het Rendement van Schoon

Tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres ‘Het Rendement van Schoon’ in Media Plaza Utrecht vond vandaag de uitreiking plaats van ‘Schoonste Stationsgebied 2015’ en ‘Gemeente met de Schoonste Winkelgebieden 2015’. Station Breda en de gemeente Veenendaal werden door Stichting Nederland Schoon bekroond tot winnaars van deze verkiezingen. Tijdens het congres, een initiatief van NederlandSchoon i.s.m. Gemeente Schoon, werd vanuit verschillende perspectieven bekeken hoe samenwerking kan bijdragen aan het succes van zwerfafvalpreventie. Zo liet Straat-o-loog Pim van den Berg zijn licht schijnen over trends en ontwikkelingen in de buitenruimte en benadrukte hij het belang van voorbeeldgedrag en het creëren van bewustwording. Voor meer informatie zie www.nederlandschoon.nl

"We merken dat zwerfafval steeds hoger op de agenda staat en samenwerking met diverse partijen hierbij loont. Dat zien we nu ook terug in het recordaantal bezoekers van de derde editie van ons Zwerfafvalcongres!"

Helene van Zutphen | Directeur NederlandSchoon

Gemeente met de Schoonste Winkelgebieden 2015

De gemeente Veenendaal is tijdens het congres door NederlandSchoon uitgeroepen tot ‘Gemeente met de Schoonste Winkelgebieden 2015’. Hiermee bleef de plaats uit de provincie Utrecht de gemeentes Wassenaar en Kampen voor, die goed waren voor de tweede en derde plek. De gemeente Veenendaal scoort erg goed op weinig zwerfafval, geen vandalisme en een brede diversiteit van het winkelaanbod.
 

Foto Uitreiking Gemeente met de Schoonste Winkelgebieden tijdens Zwerfafvalcongres, Fotograaf Frank van der Burg]

"We zien deze prijs echt als bekroning van onze intensieve samenwerking met ondernemers én schoonmakers. We zijn er trots op dat we dit met elkaar hebben neergezet!" 

Frits Beckerman | Wethouder gemeente Veenendaal

Schoonste Stationsgebied van Nederland 2015  

Station Breda is tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres uitgeroepen tot winnaar en mag zich een jaar lang ‘Schoonste Stationsgebied van Nederland’ noemen. Met een eindscore van een 8,0 bleef station Breda de andere finalisten, Helmond (7,9) en Oldenzaal (7,8) voor. Afgelopen zomer zijn 60 Nederlandse stationsgebieden onderzocht aan de hand van enquêtes onder bezoekers en de inzet van observatieteams. Uit het onderzoek bleek dat de drie finalisten vooral goed scoorden op weinig zwerfafval, prettige sfeer en goede verlichting.

 Foto Uitreiking Schoonste Stationsgebied tijdens Zwerfafvalcongres | Fotograaf Frank van der Burg]

"Voor het station is schoon een belangrijk issue. Ook wij meten zelf ieder kwartaal de beleving bij onze klanten. En wat je merkt in Breda: Wat nieuw is, willen mensen ook graag mooi houden. De schone stationsomgeving op Breda is echt het resultaat van een samenspel met reizigers, bewoners, werknemers en winkeliers op dit station.”

Yassin Saddiki | Locatiemanager bij NS Stations

Grootste Stijger 2015

Tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres werd tevens de Grootste Stijger 2015 bekendgemaakt. Oftewel het winkelgebied dat ten opzichte van vorig jaar de grootste verbetering heeft laten zien op de ranglijst van de Schoonste Winkelgebied Verkiezing. Waar Vuurplaat in Rotterdam vorig jaar nog op de laatste plek stond met een schoonscore van 4,9, staat dit winkelgebied dit jaar een stuk hoger op de ranglijst met een 6,6. Hiermee is Vuurplaat de grootste stijger van 2015 geworden.

Foto Uitreiking Grootste Stijger tijdens Zwerfafvalcongres | Fotograaf Frank van der Burg]

"Een intensieve inzet door onder andere samenwerking met stadswachten en de ondernemersvereniging heeft voor deze vooruitgang gezorgd en daar zijn we trots op!"

Pieke van Gemert | Gemeente Rotterdam

Over Stichting Nederland Schoon

NederlandSchoon wil zwerfafval in Nederland voorkomen en bestrijden. Aan de hand van gerichte campagnes, onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies aan bedrijven komt de stichting in actie tegen zwerfafval. NederlandSchoon richt zich specifiek op ‘aandachtsgebieden’; plekken waar doorgaans meer zwerfafval te vinden is. Hiervoor creëren ze oplossingen op maat.

Downloads