Alles over de pijler Schoon Belonen

Delen

Met Schoon Belonen bewegen gemeenten hun maatschappelijke organisaties zoals scholen en sportverenigingen om te denken over – én actief te werken aan - een zwerfafvalvrije omgeving. Het principe van belonen vormt de motor van het programma.

Door middel van gerichte opruimacties en afvalvoorzieningen houden scholen, sportclubs, buurtverenigingen en bedrijven hun omgeving schoon. Zo sparen ze voor een mooie beloning die naar eigen inzicht besteed mag worden. Een watertappunt op een schoolplein bijvoorbeeld. Of picknicktafels van gerecycled materiaal.

Gedragsverandering

Naast een zichtbaar schonere gemeente, voorziet Schoon Belonen ook in educatieve middelen om de jeugd te leren over zwerfafval. Zo werkt Schoon Belonen aan duurzame gedragsverandering en bewustwording onder oud én jong.

Ruim 70 gemeenten

Op dit moment doen al ruim 70 gemeenten mee aan Schoon Belonen. Benieuwd naar hun ervaringen? Je leest ze hier.

Deze modules bieden we aan

1. Toolkit Schoon Belonen

Als startende Schoon Belonen gemeente kan er veel op je afkomen. Alle gemeenten die deelnemen aan Schoon Belonen ontvangen dan ook een gratis toolkit met een brede verzameling aan opruim- en communicatiematerialen, en een gedegen kennisbank. Voor een vliegende start.

2. Lesmaterialen

Voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs biedt Schoon Belonen lesmaterialen aan, waaronder een interactieve website, verschillende games, posters en een afvalkoffer. Scholen kunnen hiermee, online en offline, eenvoudig lessen over zwerfafval in hun curriculum opnemen.

3. Schoon Challenge

Met de Schoon Challenge worden alle voortgezet onderwijsinstellingen binnen de gemeente uitgedaagd om de strijd met zwerfafval aan te gaan. Het doel? Minder plastic zwerfafval op straat. Hoe de leerlingen dit aanpakken, ontwikkelen en uitvoeren mogen ze zelf weten.

4. Supporter van Schoon Opschoonacties

Opschoonacties uitgevoerd door sportclubs en scholen vervullen een essentiele rol binnen Schoon Belonen. Bij zowel de planning als de praktische uitvoer van deze opschoonacties bieden we ondersteuning, bijvoorbeeld middels het platform supportervanschoon.nl. Ook kunnen deelnemende clubs en scholen gratis materialen bestellen.