Packathon 2019: verpakkingen van de toekomst

Delen

Ontwikkel een toekomstbestendige oplossing voor de zwerfafvalproblematiek via het herontwerp van verpakkingen en via de manier van uitgifte. Dat was de opdracht van de Packaging hackathon 2019, georganiseerd door het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Stichting Nederland Schoon. 75 studenten van de Hogeschool van Amsterdam, de Haagse Hogeschool en Hogeschool Den Bosch gingen de uitdaging aan.

            Foto's: Guus Schoonewille

De opdracht van de Packathon 2019 concentreerde zich dit jaar op de verpakkingsportfolio van fastfoodkeren FEBO: wat kunnen zij als fastfoodpartij doen om ervoor te zorgen dat hun verpakkingen niet als zwerfafval eindigen? De 75 studenten die hierover wilden nadenken, werden onderverdeeld in 15 teams. Ze kregen twee dagen de tijd om van brainstorm tot geheel uitgewerkt concept en ontwerp te komen. Maartje Knaap van het KIDV: “Zwerfafval is een hardnekkig maatschappelijk probleem, dat vaak gepaard gaat met verpakkingen en de manier waarop het verpakte product wordt uitgegeven. Daar weet een bedrijf als FEBO alles van. Door zich als opdrachtgever aan de hackathon te verbinden, laat FEBO zien dat zij zwerfafval als een serieus probleem ervaart en daadwerkelijk actie wil ondernemen.”

Inspirerende concepten

De hackathon leverde genoeg inspirerende concepten op voor de fastfoodbrache. Zo kwam een van de teams met een nieuw ontwerp van een milkshakebeker, waarbij het rietje en de deksel geïntegreerd zijn tot één verpakking. Hierdoor is de kans kleiner dat er losse delen in het milieu terechtkomen. Een ander team richtte zich op het weggooigedrag van de consument. Hun concept bestond uit een slimme prullenbak met sensor, die automatisch de klep opent wanneer een auto langskomt. Als extra incentive laat de prullenbak zien hoeveel kilo afval er die dag al is verzameld en wordt een grote ‘smile’ getoond wanneer de consument iets weggooit.

"“Febo wil dat er minder van hun producten op straat terecht komen. Via ‘slim ontwerp’ willen we graag dat verpakkingen zo ontworpen worden dat de kans op zwerfafval minimaal is."

Helene van Zutphen | Nederland Schoon

Vervolggesprekken

Aan het eind van de tweede dag werden alle vijftien ideëen beoordeeld door een deskundige jury, gevormd door Ferry Stevens (FEBO), Irma de Hoon (Easyfairs), Wander Colenbrander (Haagse Hogeschool), Vincent Breedveld (Nederland Schoon) en Nynke Arntzen (KIDV). Er staan vervolggesprekken gepland met FEBO en andere fastfoodbedrijven over de daadwerkelijke uitvoer van de concepten. 

 

De Packathon 2019 is een initiatief van het KIDV en Nederland Schoon, als onderdeel van het project ‘Slim ontwerp voor de preventie van zwerfafval’. Het KIDV richt zich op het verduurzamen van verpakkingen, Nederland Schoon richt zich op het bestrijden en voorkomen van zwerfafval. Het project wordt gesponsord door Stichting Afvalfonds.

MEER WETEN OVER SLIMMER SCHOONHOUDEN?

De belangrijkste kennis, tools, tips en inspiratie om slimmer schoon te houden vind je op de Kenniswijzer Zwerfafval.