Minister Plasterk reikt Gouden Sneeuwbal 2012 uit

Delen
  • Den Haag
  • Gepubliceerd op 14 december 2012

De eerste Gouden Sneeuwbal, de prijs voor het initiatief dat het meeste bijdraagt aan een schonere leefomgeving, is voor Astrid van Voorst uit Zwolle van Natuurlijk Schoon.

De eerste Gouden Sneeuwbal, de prijs voor het initiatief dat het meeste bijdraagt aan een schonere leefomgeving, is gewonnen door Astrid van Voorst uit Zwolle. Zij is de drijvende kracht achter Natuurlijk Schoon, een project waarbij inmiddels 15.000 leerlingen jaarlijks de straat op gaan om zwerfafval in te zamelen.

De prijs werd vrijdag door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op het Binnenhof aan Van Voorst uitgereikt. “Je thuis voelen begint met een schone omgeving. Daarom is het fantastisch dat mensen actief hun eigen omgeving schoonhouden”, aldus de minister.

De Gouden Sneeuwbal is in het leven geroepen door Stichting Nederland Schoon en bedoeld om het sneeuwbaleffect van schoon te stimuleren. Als meer mensen zwerfafval opruimen, zal ons land er op den duur nog schoner uitzien. En daardoor gaan mensen zich veiliger voelen en is men vriendelijker tegen elkaar.
NederlandSchoon roemt Van Voorst omdat ze een grote groep jongeren op de been weet te krijgen, want jong geleerd is oud gedaan. Natuurlijk Schoon is een project van Rova, een afvalverwerker in midden- en oost-Nederland. Onder leiding van Astrid van Voorst is het jaarlijkse project in vier jaar tijd uitgegroeid tot een evenement in 16 gemeenten, waaraan bijna 15.000 leerlingen van zo'n 250 basisscholen meedoen. Vorig jaar werd tijdens de actieweek 27.000 kilo zwerfafval opgehaald.

Het sneeuwbaleffect van schoon

Uit recent onderzoek van TNS Nipo blijkt dat bijna 3 miljoen mensen actief zwerfafval oprapen als ze het tegenkomen. Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders zijn ‘klaar voor actie’: ze willen graag meewerken, maar het komt er niet altijd van. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders denken dat hoe schoner het ergens is, hoe minder men op straat gooit. Bovendien denkt 84% dat de schoonheid van de omgeving van invloed is op de samenleving. Volgens meer dan driekwart van de Nederlanders werkt ‘schoon’ gedrag aanstekelijk op anderen. Dit noemen we het sneeuwbaleffect van schoon.

Het doel van NederlandSchoon is een zichtbaar en merkbaar schoner Nederland. NederlandSchoon wil  de waardering voor een schone omgeving vergroten en het gedrag van de Nederlanders veranderen. Om het sneeuwbaleffect van schoon te stimuleren is de Gouden Sneeuwbal in het leven geroepen, een soort aanstekelijkheidsprijs. Ieder jaar wordt de prijs uitgereikt aan een initiatief dat een grote groep mensen in beweging krijgt voor een schonere leefomgeving.

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen