Landelijke Opschoondag groot succes

Delen
  • Den Haag
  • Gepubliceerd op 09 maart 2013

Tijdens de 11e editie van Landelijke Opschoondag. Meer dan 65.000 Supporters van Schoon raapten zwerfafval in vrijwel alle Nederlandse gemeenten. Op supportervanschoon.nl zijn meer dan 1000 acties aangemeld.

Dat Supporters van Schoon zich niet laten weerhouden door een beetje regen en kou bleek vandaag tijdens de 11e editie van Landelijke Opschoondag. Meer dan 65.000 Supporters van Schoon staken vandaag flink de handen uit de mouwen. In vrijwel alle Nederlandse gemeentes gingen duizenden mensen de straat op om hun buurt, wijk of speeltuin zwerfafvalvrij te maken. Op supportervanschoon.nl werden meer dan 1000 acties aangemeld.

Opvallend dit jaar is dat gemeentes er veel aan doen om met name jongeren en kinderen te stimuleren een handje te helpen. En met succes. Ten opzichte van 2012 zijn er 100% meer kinderpakketten met materialen besteld. Van de 65.000 mensen die vandaag aan de slag gingen, waren er ongeveer 20.000 kinderen. “ Dat al deze mensen de kou en de regen hebben getrotseerd, en met zoveel enthousiasme aan de slag zijn gegaan met opruimen, stemt ons positief”, aldus Hélène van Zutphen, directeur van Stichting Nederland Schoon.

Samen sterk

Stichting Nederland Schoon signaleert een trend. Veel gemeentes, wijken en buurten grijpen de opruimacties aan om de onderlinge sociale band met buurtbewoners te versterken. Samen de buurt zwerfafvalvrij maken heeft een positief effect op het saamhorigheidsgevoel.

Supporter van Schoon

De grote voorjaarsschoonmaak stond dit jaar in het teken van Supporter van Schoon. Een Supporter van Schoon is iemand die een schone leefomgeving echt belangrijk vindt en daar ook best wat voor wil doen. Eigen afval in de prullenbak gooien, of zo af en toe eens iets van een ander. Het daadwerkelijk laten zien dat je Supporter van Schoon bent is belangrijk, want wetenschappelijke studies tonen aan dat schoon gedrag aanstekelijk werkt op anderen: het zogenaamde sneeuwbaleffect. Door alle individuele, lokale ‘schoon’ initiatieven met elkaar te verbinden maken we een grotere vuist en wordt bewezen dat vele Nederlanders eensgezind en met hetzelfde doel aan de slag zijn: een schone leefomgeving en daarmee een schoner Nederland.

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen