Minister Ronald Plasterk is Supporter van Schoon

Delen
  • Den Haag
  • Gepubliceerd op 08 mei 2013

In twee maanden tijd hebben tienduizenden mensen zich aangemeld als Supporter van Schoon. Zelfs minister Plassterk. En Jinthe (9), onze 75.000ste supporter.

In twee maanden tijd hebben tienduizenden mensen zich aangemeld als Supporter van Schoon, een initiatief van Stichting Nederland Schoon. De 9-jarige Jinte Martens uit Eindhoven was de 75.000e persoon die zich op supportervanschoon.nl registreerde, dat zijn ruim twee voetbalstations vol. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk roept als Supporter van Schoon mensen op zich ook aan te melden.

“Als meer mensen zwerfafval opruimen, zal ons land er op den duur nog schoner uitzien. En daardoor gaan mensen zich veiliger voelen en prettiger met elkaar omgaan”, aldus Plasterk.

Positief effect 

Het is bewezen dat een schone leefomgeving een positief effect heeft op mensen. De minister: “Het is belangrijk voor het milieu maar ook voor onszelf. Je thuis voelen, prettig voelen begint met een schone omgeving. Daarom is het zo goed dat mensen actief hun eigen omgeving schoonhouden.”

Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat bijna drie miljoen mensen actief zwerfafval oprapen. We zijn in Nederland dus goed op weg. “Zij zijn het goede voorbeeld voor diegenen die wel eens wat laten slingeren”, zegt Plasterk. “Als we goed willen leven zijn we op elkaar aangewezen. Dat kan op allerlei manieren. Van hulp aan de buurvrouw tot vrijwilligerswerk. Maar evengoed door de boel een beetje aan kant te houden. Het kost niets, maar heeft een enorm effect.”

Supporter van Schoon 

Een Supporter van Schoon is iemand die een schone leefomgeving echt belangrijk vindt en daar ook best wat voor wil doen. Eigen afval in de prullenbak gooien, en zo af en toe eens iets van een ander. Er zijn al heel veel Supporters van Schoon.  Het daadwerkelijk laten zien dat je Supporter van Schoon bent is belangrijk, want wetenschappelijke studies tonen aan dat schoon gedrag aanstekelijk werkt op anderen: het zogenaamde sneeuwbaleffect.

Zestien procent van de Nederlanders, de zogenaamde ‘klaar voor actie’ groep, vindt dat ook zij vaker iets moeten doen, maar iets weerhoudt hen er van de handschoen letterlijk op te pakken. Door hen mooie initiatieven in de buurt te laten zien, worden zij wellicht ook aangestoken eens iets van een ander op te ruimen. Daarom zou het mooi zijn als iedereen die zich Supporter van Schoon voelt dat ook aan anderen laat weten. Supporter van Schoon is een initiatief van Stichting Nederland Schoon.