Acteurs Pepijn en Levi zijn Supporters van Schoon

Delen
  • Den Haag
  • Gepubliceerd op 08 mei 2013

In twee maanden tijd hebben tienduizenden mensen zich aangemeld als Supporter van Schoon, een initiatief van Stichting Nederland Schoon.

De 9-jarige Jinte Martens uit Eindhoven was de 75.000e persoon die zich op Supporter van Schoon registreerde, dat zijn ruim twee voetbalstations vol. Acteurs Pepijn van Halderen en Levi van Kempen roepen als Supporter van Schoon mensen op zich ook aan te melden.Spangas-acteur Van Halderen is er duidelijk in: “Het aanspreken van mensen die zwerfafval veroorzaken, helpt zeker. Soms spreek ik mensen aan die achteloos hun vuil op straat gooien of uit de auto in de berm.”

Verbaasd

Dat het nut heeft mensen op hun gedrag aan te spreken merkt Van Halderen regelmatig in de praktijk. “Laatst gooide een man zijn lege sigarettenpakje voor mijn voeten.  Ik raapte het op en zei vriendelijk: ‘Meneer, u laat iets vallen!’ Verbaasd pakte hij het weer op.”

Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat bijna drie miljoen mensen actief zwerfafval oprapen. Acteur Levi van Kempen ziet een gedragsverandering bij kinderen. "Ik merk in het contact dat ik via Disney met kinderen heb dat het normaal wordt om je lege blikje even bij je te houden. Dat de sociale controle toeneemt, waardoor je minder snel iets op straat gooit. En bovendien kunnen kinderen enorm corrigerend werken op hun eigen ouders."

Supporter van Schoon

Een Supporter van Schoon is iemand die een schone leefomgeving echt belangrijk vindt en daar ook best wat voor wil doen. Eigen afval in de prullenbak gooien, en zo af en toe eens iets van een ander. Er zijn al heel veel Supporters van Schoon.  Het daadwerkelijk laten zien dat je Supporter van Schoon bent is belangrijk, want wetenschappelijke studies tonen aan dat schoon gedrag aanstekelijk werkt op anderen: het zogenaamde sneeuwbaleffect.

Zestien procent van de Nederlanders, de zogenaamde ‘ klaar voor actie’ groep, vindt dat ook zij vaker iets moeten doen, maar iets weerhoudt hen er van de handschoen letterlijk op te pakken. Door hen mooie initiatieven in de buurt te laten zien, worden zij wellicht ook aangestoken eens iets van een ander op te ruimen. Daarom zou het mooi zijn als iedereen die zich Supporter van Schoon voelt dat ook aan anderen laat weten. Supporter van Schoon is een initiatief van Stichting Nederland Schoon.