Wat is zwerfafval?

Delen

Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Het is al het afval dat - bewust of onbewust - is achtergelaten of beland op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur. Zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en patatbakjes.

Soorten zwerfafval

De meest gangbare soorten zwerfafval zijn: verpakkingsmaterialen (snoepwikkels, blikjes en patatbakjes), sigarettenpeuken en kauwgomresten.

Voor meer informatie over de samenstelling van zwerfafval in Nederland kun je onze infographic de samenstelling van zwerfafval raadplegen.

Afbraaktijden

De afbraaktijd van zwerfafval is voor elk materiaal verschillend. Hieronder zie je een overzicht met verschillende afbraaktijden:


 

Voor meer informatie over afbraaktijden verwijzen we naar onze 'Veelgestelde vragen'. Meer informatie over de afbreekbaarheid van plastics vind je op de Kenniswijzer Zwerfafval in de memo: ‘Kunststoffen: afbreekbaarheid en hernieuwbare grondstoffen’. Voor meer informatie over NederlandSchoon en statiegeld kun je onze Veelgestelde vragen raadplegen. 

Zelf iets doen aan zwerfafval

Wil jij je steentje bijdragen aan een schoner Nederland, dan zit je goed op deze site. Onder 'Wat jij kan doen' vind je al onze acties, producten, tips activiteiten en stappenplannen. Wat jij kan doen

Onderzoek naar afbraaktijden

NederlandSchoon heeft als missie 'Samen een bijdrage leveren aan een schone, zwerfafvalvrije leefomgeving.' Een belangrijk argument daarbij is dat een groot deel van het zwerfafval slechts langzaam of zelfs helemaal niet afbreekt in de natuur. Voor educatieve doeleinden is het daarom belangrijk een beeld te scheppen van de lengte van afbraaktijden en daarnaar hebben we onderzoek laten doen.

Uit dit onderzoek bleek dat producten die makkelijk verrotten – bijvoorbeeld een appel - relatief snel afbreken. De snelheid waarmee dit gebeurt, hangt af van vochtigheid, de bodem waarop het product ligt, de hoeveelheid zuurstof in de lucht en tal van andere factoren. Voor andere producten zoals plastic zakjes, blikjes, peuken en kauwgom geldt dat ze er enorm lang over doen om af te breken of helemaal niet afbreken.

Voor vragen over afbraaktijden verwijzen we naar onze ‘Veelgestelde Vragen’. Wil je meer weten over de aanpak van zwerfafval dan kun je terecht op de Kenniswijzer Zwerfafval.

Zwerfafval-organisaties

Het voorkomen en verwijderen van zwerfafval heeft veel om handen en kost veel geld. Er zijn dan ook talrijke organisaties die zich op een of meer manieren bezighouden met zwerfafval. Wil je meer inzicht krijgen in de organisaties die zich met zwerfafval bezighouden? Bekijk dan onze overzichten: