Wat is zwerfafval?

Delen

Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Het is al het afval dat - bewust of onbewust - is achtergelaten of beland op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur. Zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en patatbakjes.

Soorten zwerfafval

De meest gangbare soorten zwerfafval zijn: verpakkingsmaterialen (snoepwikkels, blikjes en patatbakjes), sigarettenpeuken en kauwgomresten.

Voor meer informatie over de samenstelling van zwerfafval in Nederland kun je onze infographic de samenstelling van zwerfafval raadplegen.

Afbraaktijden

De afbraaktijd van zwerfafval is voor elk materiaal verschillend. Hieronder zie je een overzicht met verschillende afbraaktijden:

Voor meer informatie over afbraaktijden en vragen over NederlandSchoon en statiegeld verwijzen we naar onze 'Veelgestelde vragen'

Onderzoek naar afbraaktijden

Nederland Schoon heeft als missie 'Samen een bijdrage leveren aan een schone, zwerfafvalvrije leefomgeving.' Een belangrijk argument daarbij is dat een groot deel van het zwerfafval slechts langzaam of zelfs helemaal niet afbreekt in de natuur. Voor educatieve doeleinden is het daarom belangrijk een beeld te scheppen van de lengte van afbraaktijden en daarnaar hebben we onderzoek laten doen.

Uit dit onderzoek bleek dat producten die makkelijk verrotten – bijvoorbeeld een appel - relatief snel afbreken. De snelheid waarmee dit gebeurt, hangt af van vochtigheid, de bodem waarop het product ligt, de hoeveelheid zuurstof in de lucht en tal van andere factoren. Voor andere producten zoals plastic zakjes, blikjes, peuken en kauwgom geldt dat ze er enorm lang over doen om af te breken of helemaal niet afbreken.

Voor vragen over afbraaktijden verwijzen we naar onze ‘Veelgestelde Vragen’. Wil je meer weten over de aanpak van zwerfafval dan kun je terecht op de Kenniswijzer Zwerfafval.