Oostkapelle ook in 2017 Schoonste Strand van Nederland

Delen
  • Den Haag
  • Gepubliceerd op 07 september 2017

Zomer 2017 goed voor recordaantal stemmen van strandliefhebbers.

Oostkapelle mag zich, voor het tweede jaar op rij, het Schoonste Strand van Nederland noemen. Medio juli ging de Schoonste Stranden Verkiezing 2017 van start met een video waarin een ode werd gebracht aan de Nederlandse kust. Vrijwel alle stranden, van het uiterste noorden op de Wadden tot diep zuid in Cadzand, kwamen in beeld. Op verschillende plekken vormden strandtenthouders, -beheerders, -bezoekers en andere liefhebbers van zon, zee en schoon een letter in het zand als boodschap voor heel Nederland: STEM OP ONS STRAND! En dat gebeurde, massaal. Een recordaantal van 21.437 Nederlanders stemden op hun favoriete en schoonste strand. Dat is een stijging van 23% ten opzichte van 2016. 

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen

Samenwerken voor schoon

Winnaar Oostkapelle scoorde het hoogst bij zowel de ANWB-inspecteurs als bij het Nederlandse publiek. Rob van der Zwaag, burgemeester van Veere, is ontzettend trots: “De tweede keer in twee jaar tijd, geweldig! Als gemeente zien we de titel Schoonste Strand van Nederland als beloning voor onze inzet. Dat doen we samen, met partijen die op of om het strand werken, maar ook met mensen die graag op ons mooie strand komen. Ik ben heel blij dat onze aanpak werkt en op deze manier gewaardeerd wordt door strandliefhebbers.” De Zeeuwse stranden scoren al jaren hoog op de schaal van schoon, zo wordt Oostkapelle op de voet gevolgd door de eveneens Zeeuwse stranden van Kamperland, Breskens & Groede en Domburg. Hoe kan dat? Samenwerking lijkt één van de belangrijkste aspecten. Zo wordt het strand van Oostkapelle beheerd door Stichting Strandexploitatie Veere. Zij motiveren paviljoenhouders en reddingsbrigade om samen het strand schoon te houden. Zo werkt iedereen ter plekke mee.

Geïntegreerde aanpak

Goed nieuws is dat ondanks de toenemende drukte, onze stranden de afgelopen tien jaar twee keer zo schoon zijn geworden. De geïntegreerde aanpak van paviljoenhouders, beheerders, gemeenten en bezoekers om de stranden zwerfafvalvrij te maken en te houden, lijkt dus effectief. De Schoonste Stranden Verkiezing geeft het schoonhouden elk jaar weer een boost. Opvallend is de hoeveelheid sigarettenpeuken die door de ANWB-inspecteurs werd aangetroffen – daar ligt nog een uitdaging.

De Stimuleringsprijs en het schoonste drukke strand

De Stimuleringsprijs van dit jaar gaat naar de nieuwe Strandpalen voor afvalzakjes. Het nieuwe ontwerp van de strandpalen is het resultaat van samenwerking tussen onder andere strandpaviljoen-bouwspecialist Meerkerk, de beheerder van het strand van Velsen - die een prototype van de strandpaal maakte - en Strand Nederland. De nieuwe strandpalen vallen op, dus de zakjes worden vaker gepakt en de strandbezoekers houden zo hun strand schoner. Doordat de zakjes droog hangen, zijn ze beter bruikbaar. De praktijkervaringen zijn heel positief.

Katwijk mag zich dit jaar het schoonste ‘drukke’ strand van ons land noemen. Henny Schaap van restaurant Het Strand en Beachclub Zomers in Katwijk: “We proberen zo goed mogelijk in te spelen op het gedrag van de strandbezoekers. We maken gebruik van de strandpaaltjes, we delen afvalzakjes uit en we zijn zeer actief bezig met de Schoonste Stranden Verkiezing. Hoe meer mensen zich bewust zijn dat het strand schoon hoort, hoe beter!”

Over de Schoonste Stranden Verkiezing

De jaarlijkse strandencampagne van Nederland Schoon helpt met het bewustmaken van het belang van schone stranden en de rol die mensen daar zelf in kunnen spelen. De verkiezing wordt georganiseerd in samenwerking met de ANWB, die tevens de jaarlijkse strandinspecties uitvoert. De Schoonste Stranden Verkiezing is een initiatief van Nederland Schoon.