Haagse containercoaches waken over ‘hun’ afvalcontainer

Delen
  • Den Haag
  • Gepubliceerd op 04 juni 2021

Ondergrondse restafvalcontainers en hun ‘coaches’ dragen in Den Haag bij aan schonere straten. Betrokken bewoners adopteren een eigen container en houden het gebied eromheen schoon. “Een aanrader voor iedere gemeente!”, volgens Annelies Rebel, projectleider Participatie & Schoon van de gemeente.

Meer betrokkenheid

De gemeente Den Haag is enorm blij met de coaches. “Het vergroot de betrokkenheid van bewoners bij hun straat”, zegt Annelies Rebel van de gemeente Den Haag. “We merken ook dat sinds corona het aantal aanmeldingen als containercoach flink is gestegen. Mensen willen graag zelf wat doen om hun buurt schoon te houden.” Een grootschalige campagne bleek dan ook niet nodig om vrijwilligers te werven; veel mensen werden benaderd nadat ze bijvoorbeeld een melding van afvaloverlast hadden gedaan bij de gemeente.  

“We hebben nu al ruim 1300 containercoaches!”, vertelt Annelies trots. “We proberen ze zo goed mogelijk te faciliteren en geven hun jaarlijks een blijk van waardering, zoals een bloemetje. Binnenkort lanceren we ook een meldingen-app, waarmee de containercoaches snel een melding aan de gemeente kunnen doen, bijvoorbeeld van een overvolle container. Overigens krijgen steeds meer containers een sensor, die een seintje geeft als de container vol lijkt te raken. Zo kun je efficiënt een ophaalroute inplannen, heb je altijd genoeg inzamelcapaciteit én rijd je duurzamer.” 

Balanceren

Wanneer de gemeente ergens een nieuwe ORAC wil plaatsen, licht zij de straat in via een bewonersbrief, wijkmedia, foldermateriaal en een bewonersbijeenkomst. Annelies: “Bewoners hebben inspraak bij de plaatsing, zij kunnen bijvoorbeeld zeggen: ‘Dit is geen handige locatie.’ Dat vraagt wel wat balanceren van alle partijen. Want iedereen wil graag een ORAC in de straat, maar niemand wil hem precies voor de eigen voordeur. Er zitten een aantal eisen aan een geschikte plek voor de container en het kost meestal een parkeerplek. Daarom doen we vanuit de gemeente altijd eerst een parkeerdrukmeting in een straat, vóór we een ORAC plaatsen.” 

Wijkambassadeurs

De gemeente Den Haag is sinds kort ook een pilot begonnen met wijkambassadeurs, vrijwilligers die tegen een kleine vergoeding zich inzetten voor het schoonhouden van hun wijk. De wijkambassadeurs werven coaches voor de ORAC’s en vragen wijkgenoten mee te doen aan het schoonhouden van de buurt. Daarvoor krijgen ze professionele training en wisselen ze ervaringen uit met andere wijkambassadeurs. Annelies: “Wijkambassadeurs zijn de echte toppers van onze stad! Betrokken burgers, die graag hun handen uit de mouwen steken om onze mooie stad ook mooi te houden. We zetten ze in wijken in waar de meeste overlast van afval is. Bewoners kunnen weleens moedeloos worden als er veel afval op straat ligt. Het geeft het gevoel dat niemand zich interesseert voor de wijk. Wijkambassadeurs brengen de hoop terug. Ze stimuleren mensen zelf in beweging te komen voor hun wijk. Want de stad is van ons allemaal, uiteindelijk moeten we het samen doen.” 

Verhalen van containercoaches

Nieuwsgierig geworden? Een paar containercoaches vertellen over het succes van deze aanpak:
Video over containercoach Leo. 
Artikel over containercoach Mieke. 
Artikel over containercoach Cliff. 

Meer infomatie

Meer informatie over Hagenaren die Den Haag schoonhouden? Kijk op www.haagsehanden.nl