Juvat Westendorp geeft startschot plogtocht voor zwerfafvalvrij Zaandam

Delen
  • Den Haag
  • Gepubliceerd op 13 maart 2019

Juvat Westendorp geeft startschot plogtocht om Zaandam zwerfafvalvrij te maken. Zaanse sportverenigingen ‘ploggen’ in het kader van de Landelijke Opschoondag.

Op woensdag 20 maart organiseren verschillende Zaanse sportverenigingen een grootschalige opschoonactie: een plogtocht, waarbij deelnemers al joggend of wandelend de buitenruimte zwerfafvalvrij maken. De organisatie roept inwoners van Zaandam en omstreken op om de handen uit de mouwen te steken en mee te doen, of de deelnemers van de plogtocht vanaf de kant aan te komen moedigen. Het startsein van de actie wordt gegeven door de Zaanse acteur, danser en choreograaf Juvat Westendorp. De opschoonactie wordt georganiseerd in het kader van de Landelijke Opschoondag die op 23 maart voor de 17e keer plaatsvindt. Hierbij worden door heel Nederland ruim 2000 opschoonacties georganiseerd waar jaarlijks ruim 125.000 mensen aan meedoen. Aanmelden voor de plogtocht in Zaandam of een andere opschoonactie aandragen voor de Landelijke Opschoondag 2019 kan via supportervanschoon.nl.

Scandinavische trend

Zaandam roept inwoners op om woensdag 20 maart al ploggend de buitenruimte zwerfafvalvrij te maken. Het fenomeen ‘ploggen’ staat voor afval oprapen tijdens het hardlopen of joggen. De trend, overgewaaid uit Scandinavië, is een samenvoeging van het woord joggen en het Zweedse ‘plocka up’, dat oprapen betekent. Wandelaars zijn uiteraard ook van harte welkom mee te doen.

Startschot


Het startschot van deze plogtocht wordt om 16.00 uur door Juvat Westendorp gegeven en begint bij Sportschool S. van den Nieuwendijk op de Weiteveen in Zaandam. Westendorp is onder andere bekend als deelnemer aan het dansprogramma So you think you can dance en als acteur in de series Malaika en Goede tijden slechte tijden. Ook won Westendorp in 2018 het tv-programma Boxing Stars en heeft zijn eigen dansschool in Zaandam: de Juvat Dance Academy.