Sluit je aan

Zwerfafval, natuurlijk raap je ook iets op!

6 september 2022

De Rijksoverheid start vanaf 12 september de landelijke campagne ‘Zwerfafval, natuurlijk raap je ook iets op!’ die ervoor moet zorgen dat zwerfafval opruimen een nieuwe, normale gewoonte wordt. Gemeenten en bedrijven kunnen dankzij een toolbox eenvoudig zelf de campagne inzetten.

Positiever tegenover opruimen

Het doel van de campagne is om ervoor te zorgen dat nog meer Nederlanders dagelijks iets opruimen. Daarom toont de campagne met posters en social content aan dat zwerfafval opruimen makkelijk is, dat er geen hulpmiddelen voor nodig zijn, dat het niet vies is en dat een schone omgeving prettig is. En dat veel mensen er positief tegenover staan: een derde van de Nederlanders raapt al af en toe afval op.

Doe ook mee: gebruik de toolbox

Gemeenten en bedrijven kunnen makkelijk medezender worden van de campagne door het gebruik van de toolbox. Deze bevat onder andere personaliseerbare prullenbakstickers, raamposters en beeld voor social media. Daarmee kan de campagne in elk gebied toegepast worden. De materialen zijn meteen te gebruiken. De landelijke campagne loopt van 12 september t/m 23 oktober 2022. De middelen zijn te gebruiken tot eind 2023 en waarschijnlijk langer. Doe mee, dan zijn straks zoveel mogelijk gemeenten een stuk schoner!

Download Toolbox

In de factsheet over de campagne vind je meer achtergrondinformatie. Ook staan er in dit document nuttige tips over hoe je de materialen uit de toolbox het beste in kunt zetten.