Sluit je aan

Je plek schoon achterlaten? Zó gefikst!

17 mei 2022

In 2021 introduceerde Rijkswaterstaat de zwerfafvalcampagne ‘Je plek schoon achterlaten? Zó gefikst!’ Onlangs is de campagne aangevuld met nieuwe materialen. Je kunt ze downloaden in de vernieuwde toolbox en zo een betaalbare en aansprekende campagne inzetten tegen zwerfafval.

De campagne ‘Zo gefikst’ is bedoeld om vooral jongeren tussen 19 en 24 jaar te stimuleren hun afval op te ruimen na een bezoek aan een park of recreatiegebied. De campagne bestaat uit offline materialen zoals posters, sjablonen, stickers en online producten waaronder gifjes, banners en social posts.

Gratis te gebruiken

Je kunt alle campagnemiddelen gebruiken om een aansprekende en betaalbare campagne op te tuigen. Gemeenten en gebiedsbeheerders kunnen het materiaal gratis downloaden en zelf printen. De materialen zijn eenvoudig te personaliseren met je eigen logo of herkenbare beelden uit jouw gemeente.

Extra tips

‘Zo Gefikst!’ is voor het eerst ingezet in 2021 door de gemeenten Utrecht en Alphen aan den Rijn. Rijkswaterstaat heeft de campagne met deze gemeenten geëvalueerd. Daar zijn verschillende praktische tips uit voortgekomen. Ook deze vind je terug in de vernieuwde toolbox

Deze campagne is ontwikkeld met de organisaties van het platform Schouders onder Schoon, waar ook Nederland Schoon deel van uitmaakt. De materialen zijn tussen begin 2022 en eind 2026 rechtenvrij te gebruiken.

Toolbox downloaden

De handleiding geeft tips hoe de campagnematerialen 'Je plek schoon achterlaten. Zó gefikst!' in kunt zetten. Het bevat een compleet overzicht van alle beschikbare materialen en communicatie mogelijkheden.

Elke maand nieuws, tips en inspiratie ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Nog meer

Supporternieuws

Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.