Sluit je aan

Zero Waste Week: heel Apeldoorn samen tegen verspilling

4 oktober 2022

De tweede editie van de Zero Waste Week in Apeldoorn was een groot succes. Met honderden bezoekers, tientallen opschoonacties en inspirerende kunstwerken gemaakt van zwerfafval loopt Apeldoorn voorop bij het afvalvrij maken van een gemeente. Ook de organisatie is blij. “We kijken nu al uit naar de editie van volgend jaar!”

Waar Zero Waste Apeldoorn in 2018 begon als ‘slechts’ een facebookpagina met tips voor mensen die duurzamer willen leven, is het burgerinitiatief inmiddels uitgegroeid tot een community en stichting waar inwoners, bedrijven én gemeente aan deelnemen. Allemaal met hetzelfde doel: Apeldoorn schoner en duurzamer maken. Tiphaine Bresser, initiatiefnemer en bij gemeente Apeldoorn in dienst als Zero Waste-coördinator: “Onze community blijft maar groeien. Steeds meer inwoners helpen met het zwerfafvalvrij maken van de stad. De gemeente helpt ook, door bijvoorbeeld het uitgeven van opschoonmateriaal zoals grijpers en afvalzakken. De Zero Waste Week is de kers op de taart. We laten dan aan álle inwoners zien dat het kan: een duurzaam en schoon Apeldoorn.”

Dans, verf en voedsel

Tijdens de Zero Waste Week in september bood de organisatie een podium aan veel inspirerende duurzame initiatieven. “Wist jij dat er verf bestaat die CO2 absorbeert? Wij eerst ook niet!”, vertelt Eefje De Groot, voorzitter van Zero Waste Apeldoorn. “Daarom waren we blij met de kunstenaar die dit bij ons onder de aandacht bracht en met het publiek schilderijen met deze verf wilde maken. Een breakdancer danste ‘De Dood van de Laatste Orang-oetan’ om aandacht te vragen voor het verlies van flora en fauna door palmolie. Ook was er een modeshow met tweedehands kleding. Op onze duurzame markt stonden kramen met milieuvriendelijke producten en werd er met voedselrestjes lekker vegetarisch gekookt. Hiermee wilden we aan iedereen laten zien dat duurzamer leven al met kleine, makkelijke stapjes mogelijk is.” 

World Cleanup Day

De week werd afgesloten met World Cleanup Day, de grootste jaarlijkse opruimactie ter wereld. Tiphaine: “Minstens 150 inwoners ruimden zwerfafval op deze dag. Naast opruimacties langs en op het Apeldoornse kanaal, deden mensen die dag alleen of samen in de eigen straat, buurt of in parken aan schoonwandelen, ook wel plandelen genoemd. Dat is wandelen en zwerfafval opruimen tegelijkertijd. Er werd op deze dag een heleboel troep opgeruimd.” Die troep vormde de basis voor mooie kunstwerken. “Daarna gingen inwoners samen met gemeenteraadsleden en drie kunstenaars aan de slag om kunstwerken te maken met het zwerfafval dat die ochtend opgeruimd was. Burgemeester Ton Heerts onthulde ’s avonds de creatieve resultaten, waarmee we deze inspirerende editie van Zero Waste Week Apeldoorn trots afsloten.”

Duurzaam winkelen

De Zero Waste Week was een groot succes, maar voor een 100% afvalvrij Apeldoorn is meer nodig. Zo hoort bij duurzamer leven ook bewuster winkelen. Daarom organiseert stichting Zero Waste Apeldoorn, in samenwerking met Zero Waste Nederland, tours door de stad die inwoners laten zien waar men bijvoorbeeld verpakkingsvrij kan winkelen. Eefje: “Ook de minibiebs en kringloopwinkels hebben een plek op de route. En onderweg geven we tips over spullen en materialen die je ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Informatief én gezellig!” Op de website van Zero Waste Apeldoorn staat een kaart met daarop alle duurzame winkels gemarkeerd. Ondernemers kunnen zich aanmelden voor een markering op de kaart en ontvangen een raamsticker van Zero Waste Nederland waarmee ze laten zien dat ze graag helpen met afval verminderen. Inmiddels hebben meer dan 25 bedrijven in Apeldoorn deze sticker op hun ruit geplakt.

Ook een succesverhaal in jouw gemeente?

Laat het ons weten! Wij delen graag verhalen, zodat we gemeenten, bedrijven en organisaties kunnen inspireren en enthousiasmeren om mee te werken aan een schoner Nederland.