Sluit je aan

World Cleanup Day 2021 groot succes

19 september 2021

WCD1

De World Cleanup Day was weer een groot succes. Op zaterdag 18 september gingen in Nederland maar liefst 41.342 geregistreerde deelnemers op pad om zwerfafval op te ruimen. Er werd opgeschoond in wijken, langs rivieroevers en bij recreatiegebieden. In totaal werden er 1.574 opschoonacties aangemeld, verdeeld over het hele land.

Samenwerking is de sleutel

Helene van Zutphen, directeur van Stichting Nederland Schoon: “Het blijft bijzonder om te zien hoe steeds meer mensen niet alleen de noodzaak, maar ook het plezier inzien van samen opschonen. Families, buurtbewoners, bedrijven en verenigingen: iedereen gaat met elkaar op pad en voelt een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het is de sleutel tot een zwerfafvalvrij Nederland. Sommigen maken er zelfs een uitje van. Wij zijn er trots op om onderdeel te zijn van World Cleanup Day." Ben je geïnspireerd? Zet dan de Landelijke Opschoondag op 19 maart 2022 ook alvast in je agenda.

Jong geleerd…

Het enthousiasme voor het opschonen is groot. Steeds meer mensen en groepen haken aan bij opschoonevenementen en World Cleanup Day is geen uitzondering. Maar er zijn ook mensen die er jaren geleden mee begonnen en het samen opschonen inmiddels als een traditie zien en de ‘opschoonkoorts’ doorgeven. Zo ook Anneke Strasters van Bewonersgroep Slachthuisterrein uit Rotterdam. Al voor het tiende keer op rij initieert zij samen met andere vrijwilligers uit de buurt bijzondere opschoonacties. Dit jaar gingen in de week van World Cleanup Day maar liefst 175 schoolkinderen op pad. Strasters: “Ik ‘zwerfafvalprik’ al twintig jaar. Met de actie ‘Voor wat hoort wat’ stimuleren we kinderen uit de buurt om ook zwerfafval te rapen. Tijdens onze grote actie voor World Cleanup Day verruilden de klassen van de lokale school de gymles voor een uurtje opschonen. We begonnen met de allerkleinsten en eindigden met de oudste kinderen. Met veel plezier hebben zij dit stukje Crooswijk weer wat schoner gemaakt.”

World Cleanup Day 2021 in cijfers

World Cleanup Day is gestart in 2008 in Estland. Plastic Soup Foundation is sinds 2018 de coördinator van World Cleanup Day in Nederland. Inmiddels is er in 180 landen door 50 miljoen vrijwilligers al meer dan 280.000 kilo afval verzameld. Ook dit jaar is er weer veel zwerfafval geregistreerd via de Literatti-app. Sigarettenpeuken voeren nog altijd de lijst van meest gevonden zwerfafval aan. Het meest gevonden materiaal blijft plastic, met 71%. Hierna volgen papier en metaal met respectievelijk 14% en 12%.  

In totaal zijn er voor World Cleanup Day 2021 in Nederland 90.622 stuks zwerfafval geregistreerd. Dankzij deze data kan het zwerfafvalprobleem beter in kaart gebracht worden en met elkaar gezocht worden naar oplossingen.