Sluit je aan

Van afvalbak naar opvalbak: testgemeenten gezocht!

7 december 2021

Hoe vinden burgers in donker december en daarna hun weg naar de afvalbak? Met behulp van de Lumipole: een lichtgevende, duurzame én interactieve eyecatcher. Meld je nu aan als testgemeente om deze innovatieve afvalbak in de praktijk uit te proberen.      

Veel zwerfafval ontstaat in het donker, als iedereen wat anoniemer over straat loopt en afvalbakken minder goed zichtbaar zijn. Creatief bureau ANDC en afvalbakkenproducent VConsyst bedachten daarom een innovatieve lichtgevende afvalbak: de Lumipole 

Interactief afvalmannetje 

De zonnepanelen op de bovenzijde van de bak voorzien de Lumipole duurzaam van energie. Op de vier zijkanten van de bak laten instelbare ledlampjes het bekende icoon van het afvalmannetje zien. Daarmee valt de afvalbak beter op. Vooral tijdens schemerige en donkere uren in parken, recreatiegebieden, stadscentra en andere minder goed verlichte omgevingen. Wat de bak nog aantrekkelijker maakt, is de interactiviteit. Als iemand iets in de bak werpt, licht het afvalmannetje groen op. Deze directe positieve feedback moet zorgen voor een intensiever gebruik van de bak.   

Praktijktest in gemeenten 

Eerder onderzoek naar felgroen gekleurde afvalbakken toonde al aan dat bakken die opvallen, beduidend meer afval verzamelen dan onopvallende bakken. Het verwachte effect van de Lumipole is dan ook groot. ANDC, VConsyst en Nederland Schoon geven een aantal Nederlandse gemeenten de kans om de nieuwe vondst in de praktijk te proberen tijdens een test. Samen met deze gemeenten wordt er naar de meest geschikte locaties gekeken. Gedragsonderzoekers van Dijksterhuis & Van Baaren brengen met een voor- en nameting de resultaten in kaart.

De Lumipole in jouw gemeente? 

Het testtraject van de Lumipole heeft ruimte voor een beperkt aantal gemeenten. Wil jouw gemeente zich ook in het donker van haar beste kant laten zien? Neem dan snel contact op met Rinze van der Born van Nederland Schoon en vraag naar de voorwaarden: rvanderborn@nederlandschoon.nl