Sluit je aan

“Vrijwilligers zijn de helden van het Spoorpark”

24 mei 2022

Het Spoorpark van Tilburg is ontworpen en ingericht door de bewoners van Tilburg en wordt tot op de dag van vandaag onderhouden en schoongehouden door vrijwilligers uit de buurt. Parkmanager Sophie Peters: “Het park leeft in de harten van de Tilburgers.”

Aan het spoor in Tilburg ligt sinds enkele jaren een uniek park: het is het grootste burgerinitiatief van de Benelux. Een plek waar geschiedenis, cultuur en natuur elkaar ontmoeten in een park ván iedereen, vóór iedereen. Dit alles onder dagelijkse leiding van Sophie Peters, parkmanager.

Ecologisch beheer

“We hebben ervoor gekozen bepaalde zones ecologisch te beheren. Dat betekent dat we voor bepaalde beplanting kiezen die bijen en wespen aantrekken, maar ook dat er niet of weinig wordt gemaaid en dat we bladeren en takken laten liggen, zodat kleine dieren er nest- en schuilplaatsen kunnen vinden. Dat vraagt ook wat van de vrijwilligers die het park onderhouden, zij moeten precies weten wat ze wel en niet mogen snoeien.”

Overweldigend

“Ook het zwerfafval wordt opgeruimd door vrijwilligers. Toen we drie jaar geleden opengingen, wist ik eerlijk gezegd niet precies wat ik kon verwachten aan zwerfafval. Maar toen er maar liefst 24.000 bezoekers naar de opening kwamen, werd het meteen duidelijk dat we met een serieus plan tegen zwerfafval aan de slag moesten.”

Afvalhelden

“Met alleen afvalbakken los je het probleem van zwerfafval niet op. En dan blijkt ook het voordeel van een park dat van de burgers is. Het vrijwilligersteam bestaat inmiddels uit 65 mensen en elke dag trekt er een groep het park in om te prikken. In weer en wind, elke dag opnieuw, gewoon omdat ze van het park houden en omdat ze het leuk vinden om het met elkaar schoon te houden. Ik noem ze weleens de helden van het park, want zij zijn de reden dat het park zo’n fijne plek is en blijft.”

Aanmeldingen

“Tijdens de lockdowns in 2020 en 2021 is het aantal vrijwilligers enorm gegroeid, maar eigenlijk hebben ze zich vanaf de opening in 2019 vanzelf aangemeld. We hebben er geen wervingscampagne voor hoeven voeren. Daaraan merk je wel dat het park leeft in de harten van de Tilburgers. Mensen willen hier graag zijn en ze willen graag bijdragen. Dat geeft een goed gevoel.”

Meer lezen over hoe je de parken schoonhoudt, ook tijdens piekbelasting? Download het kennisdocument Schonere parken & recreatiegebieden

Elke maand nieuws, tips en inspiratie ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.