Sluit je aan

Plandelen of ploggen: schoon en fit de lente in!

14 maart 2019

De trend begon in Zweden, maar is inmiddels wereldwijd een groot succes: plogging. Het woord is een samenvoeging van het Zweedse 'plocka up' dat oprapen betekent, en jogging. Waarom het ploggen zo'n succes is, is niet lastig raden. Het is namelijk geweldig goed voor jezelf én voor je omgeving.

Ook eens een rondje ploggen proberen? Trek dan eerst een paar sportschoenen aan. Kies vervolgens een mooie looproute uit, en combineer het hardlopen of joggen met het oprapen van zwerfafval.

Hoe dat er precies uitziet en waarom het zo de moeite waard is?

Dat legt de Belgische Wouter heel mooi uit in het volgende filmpje.

Oudhollands troeptrimmen kan natuurlijk ook

In Nederland zijn we trouwens al veel langer bekend met de combinatie sporten en zwerfvuil opruimen. Al in 2010 introduceerde Brigitte Paulissen hier het Troe1ptrimmen. Van Troeptrim Wandelen tot Troeptrim Bootcamp: de sportieve mogelijkheden zijn eindeloos. En het effect is altijd: een schonere buurt.

Óf plandel Nederland schoon deze lente!

Als je het iets rustiger aan wil doen, ga dan lekker 'plandelen'. Je raadt het al: dit is de wandelvariant van ploggen. Op de website TrashWalking kun je zien waar er in jouw buurt geplandeld wordt. 

Wil je zelf een plandel-actie aanmelden, bijvoorbeeld op het strand, in het bos of park? Dat kan via de blauwe button hieronder. Als je met minimaal 5 deelnemers een actie organiseert, bestel je in onze webshop bovendien gratis opruimmaterialen, zoals handschoenen en vuilniszakken. Samen plandelen we Nederland schoon deze lente!

In actie komen