Sluit je aan

Ook Stayokay doet mee

1 februari 2022

Deelnemen aan de Landelijke Opschoondag past precies in de duurzame plannen en activiteiten van Stayokay. Daarom doet deze bekende hostelketen al jaren mee. Directeur Marijke Schreiner vertelt hoe Stayokay zijn gasten betrekt bij een schone omgeving en daarin samen optrekt met gemeenten.   

“In twintig gemeenten hebben we een hostel, van waaruit onze gasten de omgeving ontdekken”, begint Marijke. “Voor de beleving van onze gasten is een schone omgeving ontzettend belangrijk. Daarnaast voelen we een maatschappelijke verantwoordelijkheid. We bestaan inmiddels 93 jaar en zijn een begrip in Nederland. Bij die rol past een grote betrokkenheid bij de maatschappij.”  

Een dagje afvaljutten 

“Daarom doen we al jaren mee met de Landelijke Opschoondag en met World Cleanup Day”, vervolgt Marijke. “Die initiatieven passen heel mooi bij ons programma Goed Bezig, waarin we op een positieve manier onze gasten uitdagen tot duurzaamheid en zelf het goede voorbeeld geven. Zo dragen onze medewerkers gerecyclede bedrijfskleding, weren we plastic portieverpakkingen van de ontbijttafel en kun je vanuit ons hostel op Terschelling een dagje afvaljutten. Je gaat dan met jutters het strand op om aangespoeld zwerfafval te verzamelen en daar bijvoorbeeld kunstwerken van te maken. We ontwikkelen nu ook een leuk programma voor scholen, waarbij ze bij ons overnachten en overdag de buurt opschonen.”

Goed Bezig-ambassadeurs 

“Ons programma Goed Bezig heeft in elk hostel een ambassadeur”, legt Marijke uit. “Die is de aanjager van alle duurzame activiteiten. De Goed Bezig-ambassadeurs zijn ook de aanjagers van de Landelijke Opschoondag op 19 maart. Zij stemmen met de gemeente af hoe we op die dag samen kunnen optrekken. We bespreken hoe de gemeente materiaal zoals handschoenen, vuilniszakken en grijpers beschikbaar kan stellen en hoe en waar het ingezamelde afval opgehaald wordt. Omdat we al zo lang bestaan, hebben we met elke gemeente waar een hostel staat een goede band. Dat maakt het makkelijker én leuker om zo’n dag invulling te geven.”   

Bedankkaartje met QR-code 

“Ook met Nederland Schoon werken we al lang samen. Zo lang als ik me herinner, zijn we Supporter van Schoon”, geeft Marijke aan. “Opschoonacties houden we altijd onder de noemer ‘Een schone buurt ligt voor het oprapen’. En dat is precies zoals het is. Zwerfafval is voor iedereen een doorn in het oog en met vereende krachten ziet je eigen omgeving er snel een stuk mooier en vriendelijker uit. Dit jaar introduceren we tijdens de Landelijke Opschoondag een Afvalbingokaart voor kinderen. Daarop kunnen ze afvinken wat voor soort afval ze verzamelen. Door er een spelletje van te maken, wordt afvalrapen voor kinderen een nog leukere uitdaging. Alle deelnemers ontvangen van ons ook een kaartje met een QR-code die een filmpje met een warming-up laat zien. Met het kaartje en een volle afvalzak krijgen ze in onze hostels een gratis drankje.”

Buiten landelijke opschoondagen 

“Bij alle gemeenten zien onze ambassadeurs het besef dat een schone stad of een schoon dorp echt een goed visitekaartje is”, merkt Marijke op. “En dat er ook buiten landelijke opschoondagen mooie kansen liggen om samen zwerfafval aan te pakken. Wat ik andere gemeenten wil meegeven, is dat ze onder veel ondernemers een grote bereidheid zullen vinden om samen te werken in de strijd tegen zwerfafval. Veel afval belandt volgens mij trouwens niet eens uit kwaadwillendheid op straat. Het kan ook liggen aan het aantal, het soort, de plaatsing of de leegfrequentie van afvalbakken. Ondernemers kunnen voor gemeenten de oren en ogen zijn om te kijken hoe je zwerfafval kunt voorkomen.”