Sluit je aan

Nederland in actie voor een schonere wereld

4 oktober 2022

Zaterdag 17 september ging de hele wereld aan de slag voor een schonere planeet. In 191 landen hebben 60 miljoen mensen ruim 300 ton zwerfafval opgeruimd. In Nederland raapten tienduizenden vrijwilligers zwerfafval op met honderden acties door het hele land. Niet alleen op de zaterdag, maar de hele week waren er al acties.

In het hele land gingen buurtgenoten, scholen, bso’s en verenigingen de straat op om zwerfafval op te ruimen. En wie weet wat er allemaal nog spontaan is opgeschoond!

Afval rapen met vaste klanten

Ook bedrijven sloegen de handen ineen. Zo deed Albert Heijn mee met honderden vestigingen. Gwendolyn Muller is supermarktmanager van Albert Heijn aan de Hoogstraat in Eindhoven en erg te spreken over de actie. “We hebben met vaste klanten vier volle zakken afval uit de buurt gehaald. Juist om het met die klanten te doen was heel leuk, omdat je dan ook extra binding met hen krijgt. Ik vind het belangrijk dat wij als Albert Heijn meedoen aan dit soort acties. Een groot deel van het afval dat hier in de buurt ligt kan afkomstig zijn uit onze winkel. Daarnaast vinden we het belangrijk om afval te scheiden en minder plastic te gebruiken”, besluit Gwendolyn.

BE-KIND Cleanup Runs

Cleanup Run Scheveningen

Mars organiseerde met het merk BE-KIND verschillende acties rondom World Cleanup Day. Janet Doorduin van Mars Nederland deed ook mee: “Vanaf woensdag hielden we met medewerkers in Amsterdam, Den Bosch en Veghel opruimacties en op zaterdag deden ook consumenten mee. Zij konden kiezen voor de Cleanup Run door Scheveningen of wandelen over het strand. Het was een onwijs leuke ochtend die ook voor verbazing zorgde bij de deelnemers. Iedereen had in relatief korte tijd een volle zak afval bij elkaar geraapt. Verpakkingen horen niet op straat of in de natuur, we vinden het belangrijk om die bewustwording bij medewerkers en consumenten te vergroten”, vertelt Janet.

Amsterdam schoner dan ooit

De gemeente Amsterdam schakelde Kor van der Bij vanStichting Rubbiz Foundation in om Amsterdam schoner dan ooit te krijgen. “Omdat de gemeente meer wilde doen dan op zaterdag mogelijk is, organiseerden we een Cleanup Day op de woensdag ervoor. Zo konden ook scholen en bedrijven meedoen. Van de bijna 7.000 deelnemers was ongeveer 85% scholier.

De dag begon met een kick-off in de Maas en Waalschool. De school ontplofte bijna toen de scholieren YouTuber Milan Knol de school binnen zagen komen!”, aldus Kor. “Iedereen ging gemotiveerd op pad om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. We hadden Amsterdam opgedeeld in vakjes en elke klas en bedrijf een stukje toegewezen. De binnenstad en doorgaande wegen werden opgeruimd door medewerkers van de gemeente en ook bedrijven als McDonald’s, Fastned en ABN AMRO namen een stuk voor hun rekening. Vanuit sloepen werd het afval uit de grachten gevist. Al het verzamelde afval werd diezelfde dag nog opgehaald door de gemeente. Zo zijn er samen duizenden hectares opgeruimd. Via een app kon al het zwerfafval met een foto worden geregistreerd en voor elk stuk zwerfafval ging 11 cent naar een goed doel. Er zijn bijna 10.000 foto’s gemaakt.” 

Initiatieven door het hele land

Door het hele land vonden de hele week ook kleinere opschoonacties plaats. “Het zijn juist deze kleinschalige en lokale acties die het verschil maken”, benadrukken de organisatoren. Scholen speelden er bijvoorbeeld op in met interactieve, muzikale prullenbakken, gerecyclede knikkerputjes en opruimacties met Oekraïense vluchtelingen. Leden van de Junior Chamber International visten zwerfafval uit de Haagse grachten vanaf een SUP-board. En in Breda ruimden ondernemers samen met maatschappelijke partners het zwerfafval op.

Iedere dag opschoondag!

Wil je vaker in actie komen en jouw omgeving schoon blijven houden? Dat zien we het liefst! Want eigenlijk is het iedere dag opschoondag. Op de kaart via onze website maak jij je eigen schoongebied aan. En natuurlijk kun je je gevonden afval blijven registreren via de Litterati-app.