Sluit je aan

Maak van je mondkapje geen zwerfkapje

20 oktober 2020

Het is jou ook vast opgevallen: gebruikte mondkapjes belanden steeds vaker op straat. Met de mondkapjesplicht in aantocht, zal het aantal ‘zwerfkapjes’ alleen maar groeien. Om dit zwerfafvalprobleem aan te pakken, lanceert Nederland Schoon met Plastic Soup Foundation de campagne #mondkapjegeenzwerfkapje.

‘Maak van je mondkapje geen zwerfkapje’, is de boodschap van deze campagne. Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation willen zo alle Nederlanders oproepen om gebruikte mondkapjes in de afvalbak te gooien. ‘Ieder mondkapje dat op straat of in de natuur belandt is er een teveel’, aldus Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon. De campagne zal te zien zijn op honderden digitale schermen in winkelcentra. Met de hashtag #mondkapjegeenzwerfkapje wordt online en op social media aandacht voor het probleem gevraagd.

Coronawet

Waarschijnlijk was jij een van die 7,5 miljoen mensen die op 13 oktober aan de buis gekluisterd zat toen de gewijzigd coronamaatregelen werden aangekondigd. Een van die maatregelen is het verplicht dragen van mondkapjes in de openbare ruimte. Momenteel wordt gewerkt aan de coronawet die dat mogelijk maakt. Nederland Schoon vreest dat het probleem van ‘zwerfkapjes’ daarna alleen nog maar groter zal worden.

Bij het restafval

‘Gooi een gebruikt wegwerpmondkapje altijd in de afvalbak’, benadrukt Van Zutphen daarom. ‘Een herbruikbaar mondkapje heeft de voorkeur. Wordt er toch gebruik gemaakt van wegwerpmaterialen, dan horen mondkapjes na gebruik bij het restafval.’

Zwerfkapjes

Supporters van Schoon melden steeds vaker dat zij mondkapjes op straat vinden. ‘Zwerfkapjes’ vervuilen niet alleen de omgeving. Er bestaat ook een kans dat het mondkapje besmet is met het coronavirus. Wanneer kinderen het nietsvermoedend oppakken, zou dit kunnen leiden tot besmetting.    

 

Kom in actie