Sluit je aan

Meer schoongebieden op de kaart

4 april 2022

1U2A8233 (2)

Hoe meer bewoners meedoen met opschoonacties, hoe mooier. Nog beter is, als vrijwilligers het hele jaar rond hun stoep, straat, plein of park zwerfafvalvrij houden. Inmiddels hebben duizenden Supporters van Schoon samen meer dan 12.000 opschoongebieden geadopteerd. Hoe je adoptanten werft, activeert en betrokken houdt, is te lezen in het Plan van Aanpak van Nederland Schoon.     

De Landelijke Opschoondag, de World Cleanup Day en lokale opschoonacties brengen elk jaar tienduizenden betrokken burgers op de been. Om de stap van schoonmaken naar schoonhouden te maken, is het adopteren van schoongebieden een goed instrument. Iedere bewoner, ondernemer, school of vereniging kan zich aanmelden als Supporter van Schoon en online een stukje dorp of stad op de kaart claimen om regelmatig schoon te houden. 

Zo eenvoudig als de stoep vegen 

Duizenden Supporters van Schoon deden dat al. Ze adopteerden een gebied in hun directe omgeving, dat ze alleen of samen met anderen het hele jaar vrij van zwerfafval houden. Dat kan zo eenvoudig zijn als de ondernemer die elke dag de stoep voor zijn winkel veegt, de bewoner die wekelijks een rondje plogt in het park of de schoolklas die ook de omgeving buiten de hekken van het schoolplein schoonhoudt. Het mooie van stukjes landkaart claimen is dat relatief kleine inspanningen opgeteld tot grote resultaten leiden. En het hele jaar een schoner dorp of een schonere stad opleveren. Hoe je als gemeente dit vliegwiel in gang zet, lees je in het Plan van Aanpak van Nederland Schoon.  

Leer van het Plan van Aanpak

Het Plan van Aanpak vertelt je hoe je succesvol adoptanten werft, hoe je ze activeert, betrokken houdt en kunt belonen. Met inspirerende voorbeelden uit andere gemeenten, allerlei ideeën en praktische tips geven we je handvatten om de adoptie van schoongebieden in jouw gemeente aan te jagen. Je leest in het document daarnaast over de ideale samenhang tussen die adoptie en andere instrumenten en activiteiten, zodat ze elkaar versterken.

Download het Plan van Aanpak

Nog meer

Supporternieuws

Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.