Sluit je aan

Jarig Gouda in één dag schoon

1 maart 2022

Gouda viert dit jaar groots zijn 750-jarig bestaan met allerlei festiviteiten van april tot oktober. Bij zo’n verjaardag hoort een schone stad. Gouda grijpt de Landelijke Opschoondag op 19 maart aan om de stad in één dag op haar mooist te maken. De gemeente heeft een brede samenwerking opgetuigd om zo veel mogelijk Gouwenaars te betrekken.   

“Aan de Landelijke Opschoondag doen we elk jaar mee”, vertelt Maartje van der Veen, Accountmanager Bewonersinitiatieven van de gemeente Gouda. “Maar nu de stad 750 jaar bestaat, pakken we het groot aan. Gelukkig kunnen we hier rekenen op veel betrokken inwoners. Een op de drie Gouwenaars doet vrijwilligerswerk. Samen gaan we de stad op haar mooist maken voor alle festiviteiten die dit jaar op het programma staan.”  

Mikken op minstens honderd 

“We willen Gouda in één dag schoner dan ooit krijgen”, stelt wethouder Michel Klijmij-van der Laan. “Van de binnenstad tot de buitenwijken. We organiseren de Landelijke Opschoondag als een heel laagdrempelige en feestelijke activiteit, waar iedere inwoner aan deel kan nemen. Samen de stad schoonmaken past perfect bij het feestthema: Geef Gouda door!” Maartje: “Doorgaans telt onze Landelijke Opschoondag zo’n veertig opschoonacties. Op onze verjaardag mikken we minstens op honderd. Om zo veel mogelijk Gouwenaars te betrekken, hebben we een brede samenwerking opgezet tussen de gemeente, de organisatie van Gouda750, afvalverwerker Cyclus, woningcorporaties, scholen het stadsnetwerk Gouda Bruist en natuurlijk Nederland Schoon. Met een grote, gezamenlijke campagne is onze Landelijke Opschoondag niet te missen!”

Dezelfde opvallende huisstijl

“Met die campagne willen we elke Gouwenaar bereiken”, zegt Maartje enthousiast. “We roepen ze op met driehoeksborden om lantaarnpalen, via social media en de lokale en regionale pers. Gouda Bruist is een netwerk van actieve bewoners met in veel straten een ambassadeur. Die sturen we een raamposter met een oproep. Ook woningcorporaties verspreiden die posters. De hele campagne rond de Landelijke Opschoondag is in dezelfde opvallende huisstijl als die van Gouda750. Met hetzelfde beeldmerk dat alle festiviteiten dragen. Zo maken we van het samen opschonen net zo’n feestelijke activiteit als de rest van het jubileumprogramma. Ik ben nu vier jaar betrokken bij de Landelijke Opschoondag en ik merk elk jaar dat bewoners er echt plezier in hebben. Dat plezier maken we nu nog groter.”

Pakje Goudse stroopwafels 

“We vragen iedereen die mee wil doen om een opschoonactie aan te melden op de speciale partnerpagina van Nederland Schoon”, legt Maartje uit. Wij zorgen dat deelnemers op vijf plekken verspreid over de stad een opschoonpakket kunnen ophalen. Met handschoenen, vuilniszakken, een ansichtkaartje om buren uit te nodigen en een pakje Goudse stroopwafels. Voor basisscholen hebben we klassenchallenge opgezet. Van de Landelijke Opschoondag op 19 maart tot de start van de festiviteiten op 12 april hebben scholieren vier weken de tijd om zo veel mogelijk zwerfafval in te zamelen. De winnende klas krijgt op de speelplaats van de school een dag lang een enorm springkussen. We wijzen bewoners er ook op dat ze bij de gemeente een opfleurvergoeding kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld planten en nestkastjes in hun straat.”

Zou het niet gaaf zijn als... 

“Ik ben heel trots op de brede samenwerking binnen Gouda”, geeft Maartje aan. “Met die samenwerking lukt het ons zeker om de hele stad in beweging te krijgen. Wat het succes nu al heeft bepaald, is dat al die partijen bij de start hun eigen rol hebben losgelaten. Bij de onderlinge aftrap zaten we er niet als ambtenaar of afvalverwerker, maar als enthousiaste club die groter durfde te denken. We stelden onszelf vooral vragen die begonnen met: zou het niet ontzettend gaaf zijn als... Door op die manier te denken, ontketen je een andere energie en wordt er ineens veel meer mogelijk.”